Денят на Вяра, Надежда и Любов и майка им София е празник и на столицата. Честванията по повод празника започнаха още сутринта с тържествената сесия на общинския съвет. На нея 13 души получиха званието почетен гражданин на София. Веднага след това беше отслужен водосвет, а тържествата продължиха с концерт пред "Музея за история на София".

Преди малко приключи и церемонията по връчването на наградите на столичната община за постижения в областта на културата в Народния театър. Церемонията може да гледате от 22:00 ч. в ефира на БНТ1.

Денят започна с издигане на знамето на София и празничен водосвет, отслужен от белоградчишкия епископ Поликарп. Градоначалникът на столицата Йорданка Фандъкова честити празника и пожела вярата, надеждата и любовта да са щитът, който ни пази от злото на деня и неправдите.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Ние се стараем да създаваме и да подобряваме условията за хората, да създаваме все по -добри условия за придвижване за отдих, за почивка, но истината е, че градът са хората и затова се радвам, че в последните години в града има достатъчно инвестиции, за да може хората да имат добра работа, децата все по-добри училища.


Фандъкова: Честит празник на софиянци и на всички, които обичат София (СНИМКИ)

Фандъкова: Честит празник на софиянци и на всички, които обичат София (СНИМКИ)

В Деня на София всички културни институти на Столичната община са с вход свободен. Вече започна и тържественият водосвет и церемонията по издигането н...

Жителите на София пък си пожелаха столицата да стане по-приветлива и уредена за деца: с по -малко движение и повече място за игра.

Христина: Ще се радвам да има повече детски площадки, да има повече спокойствие за децата по улиците, защото ни предстои да имаме първолак.

На церемонията присъстваха и отличените тази година със званието почетен гражданин на София. Една от тях е певицата Мими Николова.

Мими Николова, певица: Чужденците казват, вие не знаете, че живеете в един рай!
Сред наградените бяха и Васил Найденов (ляво), Богдана Карадочева и Владимир Пенев
Сред наградените бяха и Васил Найденов (ляво), Богдана Карадочева и Владимир Пенев © БТА

Сред отличените са и актьорите Филип Трифонов и Владимир Пенев, както и певците Богдана Карадочева и Васил Найденов. Почетни граждани на София вече са и писателката Рада Москова, археологът проф. Николай Овчаров, дългогодишната директорка на НГДЕК „Св. Константин-Кирил Филисоф“ Гергина Тончева и други.

Тази вечер в Народния театър „Иван Вазов“ бяха връчени и наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата.


Кои са победителите може да разберете като гледате цялата церемонията от 22:00 часа по БНТ1.

В деня на София: СО раздава награди за постижения в културата

В деня на София: СО раздава награди за постижения в културата

В деня, в който се честват светиците София, Вяра, Надежда и Любов се чества и празникът на град София.Честванията започнаха сутринта с тържествената с...

© БНТ