София празнува 140 години от обявяването й за столица на България. Тържествата започнаха още сутринта в църквата "Света София" където беше отслужена Архиерейска света литургия.

София

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Днес ние ще подарим, след освещаването, знамена, училищни знамена на училищата, които нямат такива в София. А заедно с това по моя идея подаряваме на всички столични училища знамето на София- Да символ наистина на принадлежност и любов към града. Искам да честитя на всички софиянци празника. София е много древен град с древна история, но доста млада столица - само 140 години. Бих искала всички заедно да научим младите хора да ги възпитаваме така, че те да обичат града си, да се грижат за него, защото градът е такъв, какъвто всички заедно го направим.

В градинката пред Народния театър може да се види изложба от архивни документи и снимки "Да съградиш столица", която проследява основни моменти от изграждането на столицата на България. Тя е дело на Държавна агенция "Архиви" и Столичната община.