Столицата отбелязва днес 141-вата годишнина от освобождението си. На 4 януари 1878 г., руски войски, водени от генерал Гурко, освобождават града. В църквата "Света Неделя" е отслужен първият тържествен молебен за освобождението на София.

С камбанен звън и благодарствен молебен в столичния храм "Св. Неделя" започнаха честванията за годишнината от Освобождението на София.

Тодор Чобанов - зам.-кмет на София: Днес е много трудно да си представим живота в онази несвободна София, в която ние сме били ограничени във всяко едно отношение, в която животът е бил много много труден. Никога не бива да забравяме за тези векове на изпитания. За това, че беше постигната свободата. За това, че тази свобода не беше чакана даром.

Честванията продължиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на ген. Гурко, паметника на Цар Освободител и паметника на Опълченеца, където беше и кулминацията на празника.

Чавдар Георгиев: Предава се тази традиция на младото поколение, за да се знае, че е имало такива моменти в живота на столицата.
Снежана Тодорова: Те са били толкова млади и толкова силни, и толкова обичащи своята родина. Има на какво да се поучим от тях и сега.

А изложба в Руския културно-информационен център разкрива образи, с които да помним героите - от обикновени български опълченци до руски генерали с решаваща роля за страната ни.

Ивайло Шопски, пътуващо читалище "Бащино огнище": Ние трябва да сме признателни, да помним тези хора, които са жертвали живота си за нас и за това да я има България.

Изложбата ще бъде открита за посетители и утре.