НОВИНИ

София отбелязва 141-вата годишнина от освобождението си

Столицата отбелязва днес 141-вата годишнина от освобождението си. На 4-ти януари 1878 година, руски войски, водени от генерал Гурко, освобождават града. В присъствието на генерала те отслужват първия тържествен молебен за освобождението на София в църквата „Св. Неделя". Как преминават тържествата в столицата днес - вижте от прякото включване на Цанка Николова.

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:12, 04.01.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

С камбанен звън и благодарствен молебен в столичния храм "Св. Неделя" започнаха честванията за годишнината от Освобождението на София.

В храма се събраха много миряни и гости на столицата, част от празника беше и патриарх Неофит.

Честванията продължиха с шествие, поднасяне на венци и цветя пред паметника на ген. Гурко, паметника на Цар Освободител и паметника на Опълченеца, където беше кулминацията на празника.

Ето какво каза пред нашата камера зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: София се ражда наново за нов живот след 500 години, което дори по библейските стандарти е страшно дълго време. И днес е много трудно да си представим живота в онази несвободна София, в която ние сме били ограничени във всяко едно отношение, в която животът е бил много, много труден. Днес 5 поколения вече ни делят от онова време и можем да кажем, че живеем в друга реалност, но никога не бива да забравяме за тези векове на изпитания, за това, че беше постигната свободата, за това, че тази свобода не беше чакана даром.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намериха част от откраднатите картини на Майстора
Намериха част от откраднатите картини на Майстора
Без гратисен период за винетките
Без гратисен период за винетките