Тази вечер с литийно шествие частица от мощите на светеца-хирург Лука СимФерополски беше пренесена от митрополитския параклис "Света Марина" до църквата "Света Неделя". Мощите ще останат в църквата докато има поклонници, а утре ще отпътуват за Пловдив, където ще бъде и постоянният им дом.

Те бяха донесени в България от Богородския епископ Антоний, викарий на Руския патриарх по молба на българския патриарх. Другата цел на посещението на епископ Антоний е да се засили поклонническия туризъм между Русия и България.

Според епископ Антоний през последната година значително е нараснал броя на православните руснаци, които са посетили България.

Богородски епископ Антоний: Това преди всичко се дължи на факта, че през февруари тази година Архиерейският събор на Руската православна църква пречисли към лика на светците светител Серафим, чиито мощи са тук в София.

Нужна е обаче повече информация какво могат да посетят и видят руските туристи. В България вече има Поклоническо-информационен център.

Неврокопски митрополит Серафим: Имаме очакванията, нагласата за февруари месец следващата година да имаме възможност да посрещнем групи от Русия във връзка с първото честване на паметта на светителя Серафим Софийски.

Обектите за поклоннически туризъм в България са повече от 4 хиляди и 200. Сред тях са многото ни манастири и места свързани с Руското-турската освободителна война. Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева съобщи, че вече се подготвят специални поклоннически маршрути за руските туристи в България както и общи маршрути в България, Сърбия и Македония и в България и Света гора.