НОВИНИ

София прие конференция срещу тероризма

От София баварският вътрешен министър Йоахим Херман отправи предупреждения към Гърция, че може да бъде изключена от Шенген. Той разкритикува остро южната ни съседка за охраната на границите ѝ и похвали България. Германският политик коментира и предложението на Унгария за изграждане на втори граничен буфер по линията България - Македония. Херман подчерта, че Германия няма да допусне България и Македония да се превърнат в "чакалня за бежанци".

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:57, 22.01.2016
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

В София вътрешните министри от Дунавския регион обсъдиха борбата с тероризма и проблемите с нелегалната миграция от Близкия Изток и Северна Африка към Европа. Баварският вътрешен министър Йоахим Херман подчерта, че охраната на границите е от ключово значение за контрола на движение на терористите, които стигат до сърцето на Европа, както и за трафика на оръжие към Сирия.

Йоахим Херман, министър на вътрешните работи на Бавария: "От гледната точка на Бавария и на Германия, ефикасността на охраната на външната граница на Гърция не е добра, има много какво да се желае, както по отношение на трафика на оръжие, така и за трафика на хора. Тук е мястото да благодаря на България за това, че изпълнява стриктно и ефикасно ангажиментите си за охрана на външните граници. Ако Гърция продължи да не изпълнява задълженията може да се наложи да излезе от Шенген".

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина обърна внимание на потока на бойци към Сирия от Западните Балкани и европейските страни.

Драган Мектич, министър на сигурността на Босна и Херцеговина: "Ключовият момент е доброто сътрудничество с турските служби за сигурност. Най-много европейци, които отиват да се бият на страната на "Ислямска държава" или Ан Нусра минават през Турция и стигат до Сирия. Връщането пак е през Турция, като основна точка е летището в Истанбул. Турция е готова на сътрудничество и на нас ни дава информация така, че ние можем да задържим тези хора".

По инициатива на страната ни, България, Турция и Гърция са на прага на създаването на контактен център за обмен на информация в реално време. Трите страни заедно ще следят движението през границите,както по отношение на мигрантския поток, така и за заподозрени в контакти с терористични организации.

Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи: "Контакта ми и с гръцкия и с турския министър са много активни. Срещата, която проведох с гръцкия колега беше само преди два дни и това, което мога да кажа за ситуацията в Гърция е, че те съзнават трудностите и се опитват наистина да ги преодолеят".


;

Баварският вътрешен министър коментира скептично инициативата за създаването на втори граничен буфер по линията България - Македония.

Йоахим Херман, министър на вътрешните работи на Бавария: "Не е цел нито на Германия, нито на Бавария да превърне България и Македония в една чакалня за бежанците. Дори днес има срещи между представители на правителствата на Германия и Турция, които обсъждат как бежанците да остават на турска територия и да не тръгват към европейските граници".

Вътрешните министри от Дунавския регион са единодушни, че трябва да се търсят трайни решения за мигрантския поток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лодка е паркирала в кв. Стрелбище
Лодка е паркирала в кв. "Стрелбище"
Пловдивската опера търси куче артист
Пловдивската опера търси куче артист