НОВИНИ

София ще е домакин на Европейската седмица на цифровизацията през 2018 г.

София ще е домакин на Европейската седмица на цифровизацията и иновациите през юни 2018 г. На най-голямото събитие, свързано с дигитализацията във всички сфери, ще се обсъжда бъдещето на Европа. Очаква се в България да пристигнат над шест хиляди IT специалисти, бизнесмени и политици от целия Европейския съюз. Председател на пленарните сесии ще е еврокомисар Мария Габриел. Програмата беше представена на пресконференция в София.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
17:25, 11.12.2017
Чете се за: 00:44 мин.
Още
софия домакин европейската седмица цифровизацията 2018

Виртуалната и добавената реалност завладяха ежедневието на милиони хора по целия свят.

Развитието на технологиите позволи в началото на ноември на пазара да излезе първият мобилен телефон, който създава триизмерен образ за разпознаване самоличността на притежателя на устройството.

Заради нарастващите случаи на световни хакерски атаки, от 2018 година Европейската комисия въвежда нови правила за киберсигурност. Това ще е водещата тема догодина през седмицата на иновациите в София.

Мария Габриел , еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество: Важно е България да е сред страните, които ще дадат заявка за това, че Европа има нужда да привлече експерти по киберсигурност и да се превърне в място, което създава тенденции.

В София ще се обсъжда и липсата на цифрови умения. Очаква се след 2020 година те да са нужни за 90% от работните места. Статистиката обаче показва, че осемдесет милиона европейци никога не са използвали интернет, а 37 процента от активната работна сила в Европа имат само основни познания.

Мария Габриел , еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество: Днес ни липсват 300 хиляди IT специалисти, до 2020 година те ще бъдат 500 хиляди.

България е номер 1 в Европа по брой на жени в сектора на информационните и комуникационните технологии.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: София е в топ 3 на европейските градове по стартиращи компании, основно в IT сектора.

София ще е център на дигиталния свят от 25 до 29-и юни.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ресторанти и хотели в Пловдив и региона - пълни за Новогодишните празници
Ресторанти и хотели в Пловдив и региона - пълни за Новогодишните празници
Биткойнът излезе за първи път на значима борса
Биткойнът излезе за първи път на значима борса