НОВИНИ

София ще расте на север

Вярна на девиза си София расте. От около милион жители в края на социализма, днес тя наброява повече 2 милиона. Едва ли обаче може да се каже с точност, защото градът е привлекателен център и за много хора, които всеки ден пътуват, за да работят тук.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
12:00, 17.09.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Урбанизация е световен проблем, който не подминава София. Все повече граждани излизат на протести, за да защитят зелените пред пред домовете си. Един от кварталите, в които най-силно се чувства ефектът на презастрояването е "Младост". Проблемът е сложен за разрешаване, заради реституираните междублокови пространства там.

Общината не може да овъзмезди собствениците на земята, за да не строят там. София обаче може да расте на север. Това предвижда план за дългосрочно развитие на града. На международна конференция, посветена на градското развитие, столичният кмет и главният архитект подчертаха възможностите, които тези все още неразвити градски части, предлагат.

При развитието на северните квартали на София ще могат да бъдат избегнати презастрояването и липсата на зелени площи и места за паркиране. Там архитектите ще могат да разгърнат способностите си.

Бойко Къдрева, зам. главен архитект на София:
"Как да се поучим от лошия опит на презастрояването на териториите във Витошката яка, за да направим такива модели на общинска политика за управление и насочване към северните територии, които са нашият голям потенциал за развитие."

За да привлекат жители и инвеститори, архитектите предлагат, а и вече прилагат, мерки като облекчени административни процедури и по-ниски данъци. София ще използва и опита на Рим за създаване на агробизнес инкубатор в Нови Искър.

Създаването на инфраструктура в кварталите на север от скоростната тангента ще се превърне в общински приоритет.

Йорданка Фандъкова, кмет на София:
"Северната скоростна тангента и Западната дъга позволяват развитието на тези територии, а задачата на Столичната община е да направим връзките с различните населени места."

Целта е да се използва пълноценно новата инфраструктура за развитието на северните райони на София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йорданка Фандъкова: И днес София не спира да се развива и променя
Йорданка Фандъкова: И днес София не спира да се развива и променя
Електронни учебници за всички ученици до седми клас предлага Просвета
Електронни учебници за всички ученици до седми клас предлага "Просвета"