НОВИНИ

​София ще се развива като по-зелен и екологично чист град през 2017 г.

София ще се развива като по-зелен и екологично чист град. Повече пари в общинския бюджет за 2017 година са предвидени за поддръжка и изграждане на паркове и зелени пространства, както и за изграждането на още велоалеи. Общественият транспорт ще бъде оборудван с нови трамваи и екологични автобуси.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
19:52, 04.01.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Бюджетът на София за 2017 отделя двойно повече средства в сравнение с 2016 г. за поддръжка на междублоковите пространства и малките квартални градинки - 8 милиона лева. През годината ще започне и изграждането на новия парк "Въртопо", в квартал "Младост". В момента пространството е напълно запустяло.

ланд. арх. Димитър Данчев, Зелена система: Предвидени са 400 хил. лева, като ще се изграждат нови алеи, детски площадки, площадки за фитнес, парково обзавеждане и озеленяване.

За основен ремонт на Западния парк са заделени 1 милион лева. Предстои и довършване на ремонта на парка пред НДК. За него са предвидени 5 милиона лева. Този обект ще бъде завършен до края на годината, тъй като през 2018 НДК е основен домакин на българското председателство на Съвета на ЕС.

Превръщането на столичния градски транспорт в по-екологичен е друг приоритет на бюджета на София. Продължава строежът на метрото, а по софийските улици ще тръгнат 13 нови трамвая и 28 модернизирани от Швейцария, както и 150 нови по-екологични автобуси, 120 от които изцяло на природен газ. Ще продължава да се развива и велосипедния транспорт.

Евгени Крусев, зам. кмет на София: Общо за 2017 - 2018 година над 7 милиона лева предвиждаме да се инвестират във велосипедна инфраструктура.

Ще се изграждат нови велотрасета например по булевардите "Шипчески проход" и "Скобелев". Те трябва да се свържат със съществуващите велоалеи по булевардите "Витоша", "България" и "Цар Борис Трети", за да образуват мрежа. Това ще привлече още хора да слязат от автомобилите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
26 000 домакинства в Бургас без парно и топла вода
26 000 домакинства в Бургас без парно и топла вода
Учениците в грипна ваканция до края на седмицата
Учениците в грипна ваканция до края на седмицата