НОВИНИ

София - Творчески град на киното

София да бъде водещ център на филмовата индустрия през следващите 10 години – това предвижда новата стратегия за кино на Столичната община. Основна цел на проекта "София - Творчески град на киното", който беше представен днес, е всички граждани на София да имат достъп до седмото изкуство.

БНТ2-София
от БНТ2-София Цветелина Борисова - Тиркова
19:45, 15.03.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

До 2027-а година трябва да се разшири мрежата от кина в София и да се подпомогнат млади творци. Обсъжда се и идеята за създаване на средно училище за подготовка кино специалисти. От Столичната община предвиждат да отпуснат и квоти за детски филми в програма "Култура".

Йорданка Фандъкова, кмет на София
"Много от мерките, с които започнахме, върху тях ние вече работим и имаме практики, като например създаването на фонд "Кино", имаме работещ фонд за иновации в сферата на културата, към „Асоциация за развитие на София“. Той вече даде своите резултати - 26 проекта за две години са финансирани от него."

Според доказани специалисти в областта на киното създаването на нова стратегия ще помогне за икономическото развитие на града. Последната визия за развитието на седмото изкуство у нас е от 1970-а година.

Д-р Диана Андреева
"Това е една дейност на държавата и политика, която е действително забравена в последните 27 години. Много по-силни сме на нови инфраструктурни обекти, отколкото запазване на паметта и грижа за паметта. Аудиовизуалното наследство е памет на българските граждани и цел и в стратегията и на национално ниво.

Окончателният текст на стратегията трябва да се приеме от Столичният общински съвет най-късно до месец юни тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избирам да избирам: От къде научават новините за политиката учениците от Перник?
Избирам да избирам: От къде научават новините за политиката учениците от Перник?
Певицата Фейт Еванс работи над филм, посветен на кариерата ​ѝ​
Певицата Фейт Еванс работи над филм, посветен на кариерата ​ѝ​