НОВИНИ

Най-лошият вариант е да имаме няколко правителства до предсрочните избори

Бившият служебен премиер Стефан Софиянски и политолога Тома Биков заявиха в предаването "Още от деня", че най-лошия вариант за страната ни е да имаме няколко правителства преди предсрочните парламентарни избори.

Татяна Кръстева
от Татяна Кръстева
19:11, 23.11.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Като бивш служебен премиер Стефан Софиянски заяви, че има две възможности за страната: едната е да имаме две правителства до изборите, а другата е да има едно правителство. Според него в интерес на хората, в интерес на спокойствието е да имаме едно правителство.

Софиянски посочи, че ако имаме няколко правителства до изборите България ще стане рекордьор по правителства в ЕС. Ако едно правителство назначи президента Росен Плевнелиев, друго новоизбрания президент Румен Радев и след това трето правителство след изборите, то за последните 10 години ще станат 9 правителства.

Другият вариант, който е по-спокоен е да се потърси един експертен, неполитически вариант. При този вариант след като се направи правителството, парламента свършва работа на 22 януари, правителството подава оставка, за да е спокойна обществеността и за да може президента да разпусне парламента. След като го разпусне това правителство работи до изборите в оставка. Такъв е бил случая през 1997 година, когато Жан Виденов подаде оставка през декември и след около два месеца беше назначено служебното правителство.

Софиянски поясни, че е посочил Патриотичния фронт, като евентуален вариант за съставяне на нов кабинет, защото Красимир Каракачанов се е представил много добре на президентските избори и според него е равно отдалечен както от ГЕРБ така и от БСП.

;

Политологът Тома Биков също изрази мнение, че най-лошият вариант е да имаме няколко правителства до предсрочните избори. По думите му едно правителство в оставка може да работи дълго време. Биков поясни, че в сегашната ситуация кога ще си тръгне Бойко Борисов не зависи от него, а от президента Плевнелиев. По думите му при едно експертно правителство е важно каква ще е неговата програма и кой ще носи отговорност.

Този парламент има много ясен мандат - той има мандат за създаване на политическо правителство, не на експертно, експертното правителство предразполага към прехвърляне на отговорност, поясни политологът.

Г-н Софиянски беше политически служебен министър-председател и затова беше успешен, коментира Биков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП и АБВ атакуваха управляващите за скандални назначения и сделки
БСП и АБВ атакуваха управляващите за скандални назначения и сделки
Съпричастност към семействата на загиналите на булевард Руски
Съпричастност към семействата на загиналите на булевард "Руски"