НОВИНИ

Официална премиера на българския филм „Áга“

„Ага“ на режисьора Милко Лазаров направи българска премиера. Копродукция на Германия, Франция и България, с участието на БНТ, филмът завоюва престижни кино отличия. Време е и за срещата с българската публика.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
22:05, 22.03.2019
Чете се за: 00:59 мин.
Още

"Ага" завоюва сериозни позиции за българското кино на световната фестивална карта. Филмът беше селектиран в основната програма на Берлинале , след 29 години пауза. Избран е за най-добър филм в Сараево и в "Седмица на критиката" на в Кайро. Филмът на Милко Лазаров спечели горлямата награда "Златна роза" и още престижни фестивални отличия.

Софийската премиера на филма събра майстори на киното и словото.

Иван Ничев: Излизам така развълнуван от тази среща с герои от далечни екзотични земи, където цивилизацията навлиза, не знам, за добро ли, за зло ли. нека всеки сам да си дава отговори.
Владимир Пенев: Изключително въздействащ филм, аз очаквах, че това ще бъде такава история, която ще бръкне дълбоко в сърцето с най-простите и човешки неща и се оказа точно това. не мога да преразкажа нито емоцията си, нито самият филм. но съм сигурен, че това е голямо изкуство, защото за мен голямото изкуство е това, което те вълнува.
проф. Ивайло Знеполски: Изключително силно произведение, направи ми голямо впечатление, абсолютната овладяност на материала от режисьора, прецизността, лаконичния израз без нищо претрупано. много силно въздействаща творба. Бих казал, че тя ни кара да се върнем към едни фундаментален въпрос - какво означава човекът, човешкият живот, какви са базисните ценности, благодарение на което го има.
;

Точно след една седмица филмът потегля на екран. Нека да избягаме за малко от дигиталния капан и да се потопим в тази емоционална и красива история за истинските хора.

Сценаристи на "Ага" са Милко Лазаров и Симеон Венциславов. Операторската работа е дело на Калоян Божилов, а продуцент от българска страна е Веселка Кирякова. В главните роли са Михаил Апросимов, Феодосия Иванова, Галина Тихонова и Сергей Егоров. Музиката е на Пенка Кунева.


;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актьорът ​Ян Енглерт от филма Осъдени души гостува в България
Актьорът ​Ян Енглерт от филма "Осъдени души" гостува в България
В борбата с рака: От БАН откриха антитуморни свойства в екстракт от канабис
В борбата с рака: От БАН откриха антитуморни свойства в екстракт от канабис