Над един милиард лева са необходими, за да се изгради напълно канализацията на територията на столицата. Това обявиха от "Софийска вода" по време на демонстрация на специалния им екип от "нинджи", които обследват подземните колектори. Именно тяхната работа помага да се предотвратят по-големи щети при евентуални наводнения.

София

Надолу към големите канали. Единствените седем нинджи на трудов договор у нас.

Васил Тренев - изп. директор на "Софийска вода": Нашите т. нар. "костенурки нинджа" - основно се грижат за поддръжката на канализационната мрежа.

На ден обхождат над 600 метра. За да обиколят цялата мрежа от канали обаче ще са им нужни 10 години.

Операция "Нинджи на Софийска вода обхождат колектор" е в пълен ход.

Всеки преминат тунел се снима, отбелязват се проблемните места и се почистват. Ефективността на подобна практика си проличала при големите дъждове.

Нели Гурова - ръководител екип "Обследване на големи колектори": Следите, които са отляво и отдясно са от височина на вода от дъждовете ли? Значи не можете да продължите срещу течението заради голям нанос, така ли?

Препятствието се оказва ламарина. Попаднала там по неведоми пътища.

Станислав Станев - директор "Експлоатация и поддръжка": Натъкваме се на кофи за смет, на дюшеци, шкафове.
Димитър Алексиев: Автомобилни гуми, кости от животни. Има плъхове, хлебарки, пиявици, тука специално има и пъстърви, защото идва вода и от Бояна.

Част от екипа е от самото начало. Димитър, който вижда красотата на подземията.

Димитър Алексиев: На Орлов мост - четвърти ляв Перловски преливник - просто седи като катедрала отвътре.

От "Софийска вода" заедно с общината имат планове за сериозни инвестиции до края на годината. Но пак ще останат квартали без канализация.

Станислав Станев - директор "Експлоатация и поддръжка": - Кога ще има канализация навсякъде в столицата? - Това е много сложен въпрос.

Въпрос за един милиард, както се оказва.