НОВИНИ

​Софийската опера и балет гостува в Болшой театър с шест спектакъла

Софийската опера и балет гостува в Болшой театър в Москва от днес до 23 май с шест спектакъла, съобщават от операта. Гастролът се открива тази вечер с операта "Янините девет братя" от Любомир Пипков и утре с балета "Корсар" от Адолф Адам. Ще бъде представена и тетралогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга" - "Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид, "Залезът на боговете".

bnt avatar logo
от БТА
12:17, 12.05.2018
Чете се за: 01:24 мин.
Още

Премиерата на операта "Янините девет братя" се състоя на 22 април 2018 г. в Националната опера. С нея се откри Международният форум "Опера Европа", който събра 87 директори и различни представители на големи оперни театри от Европа, Америка и Канада.

"Гастролът на Националната опера и балет тук, на нашата историческа сцена, с мащабните български постановки, е началото на бъдещи ползотворни контакти и открива възможности за интересен творчески обмен!" - коментира проф. Владимир Урицки, директор на Болшой театър. На 6 октомври 2017 г. директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов и проф. Владимир Урин подписаха договор за сътрудничество, отбелязват от екипа.

Софийската опера е за първи път в Москва през 1953 г. - в театър "Станиславски и Немирович-Данченко", с оперите "Момчил" от Любомир Пипков, "Иван Сусанин" от Глинка, "Борис Годунов" от Мусоргски и балета "Хайдушка песен" от Александър Райчев. Участват най-елитните български певци между които басът Михаил Попов - Сусанин, баритонът Христо Бръмбаров - Борис Годунов, сопраното Райна Михайлова - Антонида.

;

Следващите гостувания са на сцената на Болшой театър. През 1968 г. са представени оперите "Дон Карлос" и "Отело" от Верди, "Пепеляшка" от Росини, "Антигона-43" от Любомир Пипков със звездите на трупата Николай Гяуров - Филип Втори, Никола Николов - Отело, Никола Гюзелев, Никола Василев - маркиз Поза, Райна Кабаиванска - Дездемона, Юлия Винер - Елизабет, Надя Афеян - Еболи, Рени Пенкова - Пепляшка, Павел Герджиков - Дандини.

Третият гастрол - през 1978 г., е по повод на 100 години от Освобождението на България, с оперите "Цар Калоян" от Панчо Владигеров, "Аида" от Верди и балета "Изворът на белоногата" от Александър Райчев. Сред артистите блестят Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Стоян Попов, Сабин Марков, примите на балета Вера Кирова, Красимира Колдамова, премиер-танцьорът Бисер Деянов.

През 1981 г. гостуването е за тържествата за 1300-годишнината от основаването на българската държава с историческите опери "Хан Крум - Ювиги" от Александър Йосифов и "Хан Аспарух" от Александър Райчев, както и с "Италианката в Алжир" на Росини, в епохата непозната за московската публика. Балетът участва със "Сюита в бяло", хореографска реализация на забележителния Серж Лифар.

В програмата на турнето е също концерт на солистите на Софийската опера, между които прочутите оперни певци Стоян Попов, Стефан Еленков, Асен Селимски, Калуди Калудов, Павел Герджиков, Димитър Станчев, Благовеста Карнобатлова, Христина Ангелакова, Стефка Минева и други, и балетната трупа, припомнят от операта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без следа: ​Алпинистът Боян Петров не е открит в Лагер 2 на връх Шиша Пангма​
Без следа: ​Алпинистът Боян Петров не е открит в Лагер 2 на връх Шиша Пангма​
Навръх професионалния си празник: Специалистите по здравни грижи протестират
Навръх професионалния си празник: Специалистите по здравни грижи протестират