НОВИНИ

Софийската опера и балет с два летни фестивала в Белоградчик и Видин

Софийската опера и балет с два фестивала в Белоградчик и Видин в края на месец юли и началото на август. Новаторската идея на режисьора Пламен Карталов - "Опера на върховете - Белоградчишки скали", са спектакли под открито небе. Много са гостите, които идваха през 2016 година, много повече ще бъдат те през 2017, когато е второто издание на прочутия летен фестивал. Софийската опера и балет за първи път ще гастролира и във Видин с фестивала "Крепост на вековете "Баба Вида".

Андреа Драганова
от Андреа Драганова
20:31, 05.06.2017
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Целта на Софийската опера и балет и на общините в Белоградчик и Видин е да се развива културният туризъм в Северозападна България.

акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет: Това, което искам дебело да подчертая да дадем един нов културен импулс в този прекрасен край на България и заедно с артистите, оркестъра, хора, балета на Софийската опера, с цялата техника да сътворим едни празнични вечери за публика не само от региона, но и от страната и от чужбина.

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" се провежда за втора поредна година. Специално събитие е посещението на пещерата Магура за необикновения спектакъл „Вагнер Магура: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри.

Борис Николов - кмет на Община Белоградчик: Огромен e интереса, много ласкави отзиви. Посещения имахме и от други държави - от Сърбия, от Румъния, от Македония, от цяла България.

На три сцени ще е летният фестивал „Крепост на вековете", който ще се проведе през август във Видин. Представленията ще са на шлеп на река Дунав, в крепостта „Баба Вида" и пред Стамбол капия.

Огнян Ценков - кмет на Община Видин: Видин има история, има величие, има вечност.Считам, че провеждането на летния фестивал ще бъде и за в бъдеще време присъствие като инициатива в нашия културен календар.

Двата фестивала предоставят възможност по неповторим начин да се почувстват любими произведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Морската вода във Варнеска област е чиста
Морската вода във Варнеска област е чиста
Лондонската полиция разпространи снимки на двама от атентаторите
Лондонската полиция разпространи снимки на двама от атентаторите