НОВИНИ

Софийската опера с коледен подарък за своята публика

В празничните декемврийски дни трупата добавя в афиша си една приказка за малки и големи. Операта „Амал и нощните посетители" носи духа на Рождество и напомня колко е ценно да бъдеш добър, благороден и щедър.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:04, 18.12.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Всъщност операта „Амал и нощните посетители“ е първата опера, поръчана от телевизионен канал. Композиторът Джан Карло Меноти получава задачата да напише партитурата на творба, която да бъде излъчена на живо по NBC. Крайният срок да завърши поръчката е бил Коледа. Меноти нямал дори бегла идея какво да прави. Една разходка в музея Метрополитън го изправя пред картината на Йеронимус Бош „Поклонението на тримата влъхви". ,

Картината събужда спомени от детството на композитора, които той възкресява в партитурата, а после и в програмата за първото изпълнение на „Амал и нощните посетители“. Меноти се обръща към своята публика със следната шега: “Когато бях дете в Италия нямаше дядо Коледа. Предполагам, че той е бил твърде зает с децата в Америка, за да има време и за нас в Италия. Затова вместо от него, ние получавахме подаръците си от тримата влъхви.“

И днес операта често се изпълнява в дните около Рождество.

Мариана Цветкова: "Всеки един изпълнител с малка или голяма кариера има отговорност да създава нова публика. Задължение на всеки изпълнител да взема участие в такива спектакли към децата, които да ги изгражда като бъдещата публика."

Българската публика ще получи своята възможност да приеме коледното послание, така майсторски вплетено в партитурата на Меноти. Това ще стане с помощта на солистите Мариана Цветкова, Хрисимир Дамянов, Илия Илиев и Стефан Владимиров. А в ролята на Амал на сцената ще излезе Мария Павлова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Хитрино на проверка влязоха експерти на енергото и ВиК мрежата
В Хитрино на проверка влязоха експерти на енергото и ВиК мрежата
С дискусия за неоатеизма завърши най-голямото състезание по дебати в България
С дискусия за неоатеизма завърши най-голямото състезание по дебати в България