Софийска опера и балет изразява искреното си възмущение и потрес от извършеното посегателство срещу Мемориалния парк на мира в гр. Хирошима, за което японските власти проверяват двама служители от техническия екип на турнето на операта в Япония. Това се казва в позиция на операта, изпратена до медиите и подписана от акад. Пламен Карталов.

© Архив

От Софийската опера и балет заявяват също, че осъждат този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г.

"Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия.

Поднасяме извиненията си на японския народ, който стана жертва на необмислените постъпки на български граждани, решили да изразят футболните си пристрастия по крайно обиден и неуместен начин. Те трябва да понесат с цялата тежест на закона последствията от действията си.

Софийска опера и балет категорично се разграничава от извършителите, като същите нямат място в трупата ни и затова прекратяваме напълно отношенията си с тях", се казва в позицията на операта.

От там изразяват готовността си да съдействат на японските власти при провеждане на разследването по случая.

От Софийската опера и балет са признателни за щедрото гостоприемство в Япония и съжаляват, че плодотворната съвместна дейност вече 20 години, както и последните триумфални успехи на представленията на „Кармен“ и „Турандот“ в Япония са "помрачени от този неприятен инцидент".

Служители на Софийската опера са осквернили мемориала в Хирошима

Служители на Софийската опера са осквернили мемориала в Хирошима

Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили посегателството срещу Паметника на мира в Хирошима. Новината потвърди за "По...