НОВИНИ

Органичните вещества са дошли от кометите - потвърждават данните на Розета

Последен ден и последна възможност да се потопите във вълшебния свят на науката. Софийският фестивал на науката тази година представи невероятна програма от 70 събития, на няколко сцени. Какво интересно може да се види днес - Мария Чернева е пред театър София, където са белите шатри на фестивала.

Мария Чернева
от Мария Чернева
11:54, 15.05.2016
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Преди дави кажа какво остава да се види, много бих искала да ви дам представа или усещане за нивото и мащабите, които даде Софийският фестивал на науката Може да се каже че дори са космически, защото един от най-значимите гости на фестивала е Мат Тейлър, един от ръководителите на мисия "Розета". Вижте по какъв начин Европейската космическа агенция прави от науката шоу и представя това, което работи.

Риза на планети, обувки с лунна повърхност, татуировка на Розета. Страст е това, не я крие, говори за кометите с ентусиазма на влюбен. Мат Тейлър е двигателят на мисия Розета и ръководител на прикометяването на модула.

Мат Тейлър - Мисия "Розета", ЕКА
Изучаваме кометите, защото смятаме, че те връстници на слънчевата система. Те са тако капсула на времето, дълбоко замразени носят информация за процесите преди милиарди години.

Същата страст да обясняват науката си, е обхванала цялата Европейска космическа агенция, която дори си е продуцирала истински трейлър.

Мат Тейлър
В ранните етапи на слънчевата система, земята е била твърде гореща, за да задържи вода,. Тя просто се е изпарила. Така че нещо трябва да е върнало водата. Мислехме, че е възможно водата да идва от кометите, но сега смятаме, че това са били астероидите.

Това беше и една от задачите на Розета, приземила модул на кометата Чурюмов-Герасименко. Безформена маса, която по същество представлява голямо снежно парче. Огромно предизвикателство за учените, които подготвят прикометяването цели 10 години.

Мат Тейлър
Първо ние нямахме никаква представа за формата на кометата. Бяхме крайно изненадани да видим точкова екстремна форма. Предизвикателство беше и малката гравитация. Ако модулът отскочи и на педя, можеше да го загубим в космоса. А и кометата с приближаването си към слънцето, тя става все по-активна и започва да изхвърля газове и прах.

Модулът Филе успя да се приземи грациозно, като балерина. И 6 месеца по-късно, след като излезе от сянката на слънцето, се зареди и започна за изпраща снимки и данни. И най-вълнуващи бяха резултатите за водата.

Мат Тейлър
Водата е доста по-различна от земната, тя е доста по-стара. Кометата изглежда е по-стара и от слънцето. И явно няма голяма връзка между кометите и водата на земята.
- И цялата ни вода е от астероиди?
- Да. През този период, ние го наричаме "късната тежка бомбардировка", много от тези неща са се удряли в Земята. Вижте обувките ми, така е изглеждала преди милиарди години. Не казвам, че кометите изобщо не са замесени. Но те явно са били важни с това, че са донесли органичен материал, това, от което сме направени ние.
;

И тук се натрапва аналогията с името на сондата. Вдъхновена от знаците върху Розетския камък, чрез които са били разчетени египетските йероглифи. И Розета е на път, за разчете спомените на кометите за Вселената отпреди 4 милиарда години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предложение за брак на сцената на концерта на Енрике Иглесиас у нас
Предложение за брак на сцената на концерта на Енрике Иглесиас у нас
Обучават млади предприемачи във Варна
Обучават млади предприемачи във Варна