Софийският районен съд отказа да приеме като дарение детски играчки за „Синята стая“ за разпит на деца, пострадали от насилие. Играчките на стойност под 1000 лева са закупени със средства, събрани в благотворителна кампания от адвокати, съдии и граждани. Мотивът за отказа e, че дарението може да повлияе върху обективността и независимостта на съда.

Може ли безпристрастността на съда да зависи от детска къщичка за игра?

Този въпрос си задава Искра Кишкова - автор на благотворителната кампания. Съдът отказва да приеме дарението именно с този мотив - обективността на съда ще бъде компрометирана.

Искра Кишкова, адвокат: Първия момент просто не можах да повярвам какво прочитам.

Миналата Коледа Искра организира кампания за детски рисунки и ги дарява на съда. Къщичката тази година е специално поръчана от Германия, за да отговаря на изискванията на психолозите.

Искра Кишкова, адвокат: Много хора откликнаха, включително съдии.
Мария Дончева, съдия в Софийски районен съд: Когато съдът приема дарения той не знае хората, които стоят зад него кои са, имат ли висящи дела в съда, как биха могли те да се отразят на дадено конкретно дело.
Как "синята стая" помага на децата срещу стреса от престъпленията?

Как "синята стая" помага на децата срещу стреса от престъпленията?

В момента, в масовия случай, дете - преживяло престъпление в България, трябва да премине през няколко разпита - в досъдебното производство и в съдебна...

Редица проекти на Висшия съдебен съвет се финансират чрез Норвежкия финансов механизъм, Съюзът на съдиите в България също се финансира и чрез дарения - записано е в устава им. Затова Искра не разбира защо една дървена къща за игра е проблем.

Искра Кишкова, адвокат: За мен би трябвало да е обидно. Това, че една публично подарена къща може по някакъв начин да дестабилизира независимостта на който и да било съдия.

От съда обявиха намерението си вече да не приемат дарения нито от частни лица, нито от публични институции.

Мария Дончева, съдия в Софийски районен съд: Решихме, че е по-добре да не затрудняваме колегите като ги поставяме в ситуация да обясняват защо всъщност са безпристрастни.
Искра Кишкова, адвокат: Тук няма имена. Тази къща ще се ползва от деца, никой няма да знае кой я е подарил утре.

Дарения от предишни години обаче няма да бъдат връщани. Те включват гербовете в съдебните зали, бюст паметници, витражи, дори знакът на съда, който вече е и патентован. Къщичката ще бъде предоставена на агенцията за закрила на детето.