НОВИНИ

Софийският районен съд отказа да приеме като дарение детски играчки

Софийският районен съд отказа да приеме като дарение детски играчки за „Синята стая“ за разпит на деца, пострадали от насилие. Играчките на стойност под 1000 лева са закупени със средства, събрани в благотворителна кампания от адвокати, съдии и граждани. Мотивът за отказа e, че дарението може да повлияе върху обективността и независимостта на съда.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:58, 15.12.2017
5689
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Може ли безпристрастността на съда да зависи от детска къщичка за игра?

Този въпрос си задава Искра Кишкова - автор на благотворителната кампания. Съдът отказва да приеме дарението именно с този мотив - обективността на съда ще бъде компрометирана.

Искра Кишкова, адвокат: Първия момент просто не можах да повярвам какво прочитам.

Миналата Коледа Искра организира кампания за детски рисунки и ги дарява на съда. Къщичката тази година е специално поръчана от Германия, за да отговаря на изискванията на психолозите.

Искра Кишкова, адвокат: Много хора откликнаха, включително съдии.
Мария Дончева, съдия в Софийски районен съд: Когато съдът приема дарения той не знае хората, които стоят зад него кои са, имат ли висящи дела в съда, как биха могли те да се отразят на дадено конкретно дело.
;

Редица проекти на Висшия съдебен съвет се финансират чрез Норвежкия финансов механизъм, Съюзът на съдиите в България също се финансира и чрез дарения - записано е в устава им. Затова Искра не разбира защо една дървена къща за игра е проблем.

Искра Кишкова, адвокат: За мен би трябвало да е обидно. Това, че една публично подарена къща може по някакъв начин да дестабилизира независимостта на който и да било съдия.

От съда обявиха намерението си вече да не приемат дарения нито от частни лица, нито от публични институции.

Мария Дончева, съдия в Софийски районен съд: Решихме, че е по-добре да не затрудняваме колегите като ги поставяме в ситуация да обясняват защо всъщност са безпристрастни.
Искра Кишкова, адвокат: Тук няма имена. Тази къща ще се ползва от деца, никой няма да знае кой я е подарил утре.

Дарения от предишни години обаче няма да бъдат връщани. Те включват гербовете в съдебните зали, бюст паметници, витражи, дори знакът на съда, който вече е и патентован. Къщичката ще бъде предоставена на агенцията за закрила на детето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гайда фюжън събра на една сцена родопска гайда, китара и перуански кахон
"Гайда фюжън" събра на една сцена родопска гайда, китара и перуански кахон
Рисунки на ученици украсиха Прокуратурата
Рисунки на ученици украсиха Прокуратурата