За трета поредна година Софийският университет "Св. Климент Охридски" получи награда за най-много професионални направления, класирани на първо място в рейтинговата система на българските университети. Системата работи от 2011 година насам, като с нейна помощ не само се вижда кой университет дава най- добра реализация, а вече се регулира броят на студентите и финансирането. Церемонията "Най- добрите университети в България" организира вестник 24 часа.

София

И тази година първата награда беше за Софийския университет- той е начело в рейтиговата система със 17 от своите направления. Право, психология, история, математика, информатика и т.н.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет: Това е традиционно вече и ние всеки път сме горди. Ние се надяваме да бъдем по-напред и в световните класации, и в българската рейтингова система и правим всичко възможно за това. Сега говорихме с колеги ректори, които полагат подобни усилия, има университети, които са с няколкостотин места напред спрямо предишното си класиране в световните класации, надявам се това да е тенденция за повечето български университети.

След другите първенци са Техническия университет в София на първо място в шест направления, Медицинския университет в София в четири, Американския университет също в четири, Аграрният университет в Пловдив и Химико-технологичния в София- в три. Награди в своите направления получиха и Университетите ни по изкуствата както и Спортната академия. УНСС пък взе наградата за най- висока оценка за програмна акредитация за направление " Икономика".

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката Вече не е толкова сигурно първото място на който и да е. Има повече професионални направления, в които имаме конкуреция за първото място и висшите училища се борят за подобряване на репутацията си.

Все по-трудно висшите ни училища ще могат да бъдат конкурентни в следващите години, прогнозира министър Вълчев, и заради намаляващия брой студенти, и заради добрите чужди университети. Затова им трябва авторитет, а него го дава рейтинговата система.