Най-старото висше училище у нас - Софийският университет - откри официално академичната учебна година. Тази академична година е по-специална за СУ, защото отбелязва своята 130-годишнина. В тази насока беше и словото на ректора на университета.

Новата академична година започна с миг на почит и цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви.

За над 4500 студенти това е първият досег до университета. Повече от 700 места останаха незаети.

проф. Анастас Герджиков - ректор на СУ "Св. Климент Охридски": Ние продължаваме да подготвяме младите за предизвикателствата на променящия се пазар на труда и за новата индустриална революция.
Илияна Йотова - вицепрезидент на България: Мечтайте смело и свободно, на вас разчитаме да преведете страната през кризи и да я утвърдите като модерна и развита държава.
Томислав Дончев - вицепремиер на България: Всичко, което правим днес, трябва да съобразяваме освен със славната история, с това, което ще е след 10 години.

Като осъзнат избор - така студентите определиха решението си да учат в Алма матер.

Дани Димитров - студент в първи курс ,,Международни отношения“: Софийският университет, според мен, е най-престижният университет в България. Харесва ми да уча тук, защото смятам и да работя и живея тук.
Атанас Радев - студент в първи курс Политология: България има нужда от активни граждани и от лидери.

Още преди да започне учебната година обаче възникна проблем с общежитията. Причината - няколко университета правят едновременно ремонти. Така се стигна до недостиг на стаи. Резултатът - много върнати студенти.

Проф. Анастас Герджиков: Съществуват критики към висшето образование

Проф. Анастас Герджиков: Съществуват критики към висшето образование

Състоянието та българското висше образование е сложно, но е по-добро от преди, защото реформата върви в правилната посока и повишава качеството на обр...

Днес - ректорът се извини за неудобството.

проф. Анастас Герджиков - ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Един от университетите, който ни беше обещал 200 легла, ни ги отказа буквално сутринта преди да започнем да връщаме студенти. След като завърши утре една среща на всички софисйки университети, за да преразпределим леглата, тези проблеми ще бъдат решени.

Сега университетът разполага с 6300 легла. Но от Алма матер са изчислили, че са им необходими още около 500.