Соларна лаборатория ще помага на учениците от Бобов дол да намерят алтернатива на въгледобива в града. Освен разкриване на ползите за околната среда от използването на слънчевата енергия, лабораторията ще позволи и разширяване на възможностите за работа на младите техници, които изучават специалност електроенергетика.

Бобов Дол

Петима дванадесетокласници са първите, които ще преминат обучение в новооткритата соларна лаборатория в Професионалната гимназия в Бобов дол. Заедно с диплом за електротехници те ще получат и свидетелство за професионална квалификация „Монтьор на фотоволтаични инсталации".

Татяна Костадинова, директор на Професионална гимназия Бобов дол: Със замирането на мините в Бобов дол гледаме да открием нещо по актуално, нещо което ще ги заинтригува и нещо, което ще намери приложение в други сфери.
Инж. Кольо Орешков, Център за енергийни решения: Тука са представени… възможности за 3 лабораторни задачи… Тези лабораторни задачи ще им дадат едни реални практически умения за бъдеще да работят, а и не само да работят а и да продължат да се занимават с едни такива неща. Те ще са ги пипнали, ще са ги видели, ще са ги пипнали.

Оборудването за соларната лаборатория е дарено на училището от Грийнпийс, България.

Деница Петрова, Грийнпийс, България: Бобов дол открай време е център на енергетиката и ние, когато решихме да помогнем в образованието за соларна електротехника искахме да е на такова място, което има исторически енергетика. Надяваме се така Бобов дол да продължава да развива електроенергетиката, но така вече с други източници, не въглища, а вятър, слънце, вода, възобновяема енергия.

В училището в Бобов дол вече обмислят разкриването на нова специалност свързана с производството на възобновяема енергия.