НОВИНИ

Соларни дървета ще зареждат мобилните устройства в Бургас

Бургазлии вече могат да зареждат своите електронни мобилни устройства или инвалидни колички от соларните дървета на площад „Тройката", които вече работят. Нужно е само да носите със себе си USB кабел, за включване в „растенията". Под тях има удобна пейка за сядане. Идеята е на архитект Емил Бурулянов, а инж. Мирослав Димитров е автор и изпълнител на техническата част.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
22:30, 12.02.2016
Чете се за: 00:33 мин.
Още
соларни дървета зареждат мобилните устройства бургас

Необичайните "дървета" са изрязани на 3D принтер,а футуристичният им дизайн няма аналог до момента. Идеята на авторите на съоръжението е тук да се обособи своеобразен офис на открито, възможност за зареждане на мобилни устройства и още нещо:

инж. Мирослав Димитров: "Това е единствената в света публично-достъпна зарядна станция за инвалидни колички. Отделно, че може да зарежда всякакви мобилни устройства на пет волта с USB".

Идеята дошла, след като възрастна бургазлийка се оплакала, че заради слабия акумулатор на количката си втора употреба, чиито батерии не издържат колкото на новите, трудно си позволява да се отдалечава от дома си.

Драгомир Костадинов: "Случвало ми се е и съм я прибирал на бутане, и трябва да имаш със себе си човек, който да помага".

За голяма част от притежателите на електрически инвалидни колички в Бургас създателите на соларните дървета вече са изработили кабели и единственото условие за успешно зареждане е да ги носят със себе си. Соларните дървета имат и вграден безжичен интернет. Предстои изграждането на втори такъв ансамбъл в центъра на Бургас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Махат солниците от ресторантите в Турция?
Махат солниците от ресторантите в Турция?
Лукарски представи страната ни пред инвеститори в Германия
Лукарски представи страната ни пред инвеститори в Германия