НОВИНИ

Солени глоби за шофиране в аварийната лента по магистралите

Шофирането в аварийната лента на магистралите ще се наказва с отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от хиляда лева. Това решиха депутатите с окончателното приемане на промени в Закона за движението по пътищата. В закона беше записано също, че шофьорска книжка ще може да се придобива след завършен десети клас.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:51, 14.09.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Парламентът промени за 73-ти път Закона за движение по пътищата. По предложение на левицата, депутатите гласуваха санкции за безпричинно движение в аварийните ленти на магистралите.

Георги Свиленски - БСП, зам.-председател на Комисията по транспорт: Всеки, който се движи в аварийната лента на магистрала, ще бъде наказан с хиляда лева глоба и 3 месеца отнемане на свидетелството за правоуправление. Примерите, които могат да се дадат са много - това е линейката, която не можа да закара детето до София, и пожарната, която не можа да стигне до изгорелия автомобил, така че това е една поправка, която ще работи в интерес на цялото общество.

Депутатите гласуваха също забрана за шофиране с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила и след употреба на наркотични вещества и техни аналози. Досега в закона беше записано, че забраната е за управление под въздействие на алкохол или наркотици.

Халил Летифов - председател на Комисията по транспорт в НС, ДПС: Докато при алкохола има позволено да речем 0,5 на хиляда, при наркотичните вещества тази толерантност е нула.

При положителна кръвна проба, водачът ще трябва да си плати и стойността на изследването, а при отрицателна, кръвната проба се плаща от МВР. С приетите днес промени, депутатите узакониха вдигането от паяци на коли от платените зони след 19 часа, ако преди това паркирането не е било платено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарникари и полицаи на протест в София и Варна
Пожарникари и полицаи на протест в София и Варна
Тома Спространов стана „Почетен гражданин на Пловдив”
Тома Спространов стана „Почетен гражданин на Пловдив”