НОВИНИ

Солени цени по българските плажове

Със солени плажни цени посрещат туристите по българското Черноморие. По традиция най-скъпите чадъри и шезлонги са в големите курортни комплекси. Какви са цените край морето в началото на лятото провери Благой Цицелков.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Н. Минков
21:20, 27.06.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Любимият на природозащитниците плаж - Иракли към момента държи най-висока цена за сянка от 36 лв. В Слънчев бряг цените са малко по-ниски. Плажовете в курортния град се управляват общо от трима концесионери. Цената навсякъде е еднаква - 10 лв. за чадър и по 10 лв. за шезлонг.

Това е ръст с 25% спрямо миналата година, когато за чадър и шезлонг туристите плащаха общо 24 лева. Макар цените да са в сила вече 20 дни, част от информационните табели вкарват в заблуждение плажуващите, защото обозначената цена е 8 лв. Според хотелиери в курорта държавата трябва да свали концесионните такси, а за сметка на това ивиците в комплекса да предлагат безплатни чадъри и шезлонги.

Хората се оплакват, че няма достатъчно свободни зони и че плащат много пари за чадър и шезлонг.

Според закона плажовете трябва да имат 50% свободна зона. На много места обаче, простата сметка показва, че тя е в пъти по-малко

В Несебър цената за чадър и шезлонг е по 8 лв. или за двама човека - общо 24 лв.

Такава е и цената в комплекс Елените, както и на двете ивици в "Свети Влас", с изключение на запад, където е с лев по-евтино. Плажуващите в Несебър също се оплакват, че свободната зона е карайно недостатъчна.

В село Равда цените на чадър и шезлонг падат по 6 лв. на брой. И така е по цялото Южно Черноморие. Най-ниските цени са около 4 лв. за чадър и шезлонг.

А срещу 3 лв. за чадър и 3 лв. за шезлонг можете да плажувате на Северния плаж в Бургас, който изглежда е най-евтин по Южното Черноморие.

На Централния плаж в Бургас, който се стопанисва от общината, услугата е безплатна, но преди обед места почти няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова комплексна терапия за онкоболни във Варна
Нова комплексна терапия за онкоболни във Варна
Дипломатически совалки след британското сбогом на ЕС
Дипломатически совалки след британското "сбогом" на ЕС