НОВИНИ

Солидарност и при втората пенсия?

Нова идея на финансовото министерство за парите за втора пенсия. От министерството предлагат втората пенсия да не се онаследява, а индивидуалните партиди да се влеят в обща сметка. Причината е липсата на достатъчно средства по партидите на хората, с които да се изплащат пожизнени пенсии.Така според финансовия министър няма да се налага деца да плащат пенсиите на родителите си. Промените засягат 3 милиона и половина души. Аргументите ЗА и Против се сблъскаха днес. Според противниците на новия модел, той фундаментално разрушавал пенсионната система.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:38, 25.04.2016
Чете се за: 01:30 мин.
По света

По закон 5 % от осигуровките на родените след 59-та година отиват за втора пенсия в допълнителен фонд. Събират се в индивидуална партида, от която след време ще се изплаща допълнителна пенсия към основната ви от НОИ. Тя ще е пожизнена и ще може да се наследява от близките ви.

Само, че не е ясно, ако парите в партидата се изчерпат, кой ще плаща. Затова финансовото министерство предлага вноските за втора пенсия да не се онаследяват, партидите да се влеят в обща сметка и частично да се преразпределят солидарно.

Владислав Горанов - министър на финансите: Ако не се промени сега законът може да се стигне до ситуация, в която определн пенсионер е изчерпал вече партидата си и на практика тогава ще трябва неговите синове и дъщери да му плащат пенсията.
Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа": Този човек, който е събрал пари за до около 80-годишна възраст, но живее до към 90, и тези допълнителни 10 години или трябва някой да му ги доплаща, както е по закон или...

Или... ощетени ще са тези, които живеят по-малко и с остатъка от тяхната партида ще се плащат пенсиите на дълголетниците. Според синдикатите пенсията не може едновременно да се онаследява и да е до живот.

Владислав Горанов - министър на финансите: Едва ли може да очакваме, че пенсионните дружества ще намерят от някъде допълнителни капитали за да поддържат устойчивостта на системата.
Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа": Никой не печели, но не губят пенсионните осигурителните компании, защото това е нещо определено и без съмнение се прави заради тях.

Години наред пенсионните фондовете трябваше да направят свои вътрешни буфери, с които да посрещнат това недоразумение най-меко казано.

Вливайки се в обща сметка все пак вноските няма да изчезват - ще се води отчет кой колко е внесъл. Фондовете ще настояват хората сами да избират - дали искат втора пенсия или предпочитат да им се изплати накуп сумата от партидата.

Даниела Петкова - изп. директор на пенсионно осигурително дружество: Ако държавата не знае кой колко ще живее, а тя няма как да знае нека хората сами решават как да планират бъдещето си след пенсия.

Заради опита да се прекрои пенсионният модел от фондовете заявиха, че ще сезират ЕК. Законопроектът предстои да бъде обсъден и в Тристранния съвет.

;
Иван Нейков - председател на Балканския институт по труда и социална политика: Не може и никъде по света не се прави така осигурителна система да се сменя ей така от днес за утре , в петък срещу разпети петък дайте да разпънем осигурителната система. Подходът е такъв какъвто беше възприет в края на м.г. в последните дни на миналата година пред празници по същият начин и сега тихомълком се прави едно гигантско предложение без да има сериозни предварителни разчети до какво ще доведе това. Този начин на действие, ей така на инат, всъщност може да съдържа голям риск за интересите на хората.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица
Обама: САЩ се нуждаят от силна и единна Европа
Обама: САЩ се нуждаят от силна и единна Европа