НОВИНИ

Соломон Паси: Пожелах на Борисов да седне на масата за преговори на Г-20

Един от основните въпроси в Г-20 е желанието САЩ да бъдат върнати към Парижкото споразумение за климата. Това заяви президент на Атлантическия клуб в България Соломон Паси в студиото на "Още от деня". Може би ще бъде намерен компромис, при който Щатите може да се върнат към него. Юридически излизането на САЩ от споразумението ще се случи чак след края на първия мандат на Доналд Тръмп, така че това ще бъде непроменима реалност в следващите 10 години.

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 07.07.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Според Соломон Паси няма коренна промяна в отношенията между САЩ и Русия. По време на кампанията на Тръмп, бяха създадени такива очаквания, но те не се оправдаха. След 8 годишно управление на Обама и сега при Тръмп, САЩ загубиха част от своята роля на световния терен. Русия, Турция и Иран постигнаха споразумение за Сирия, без САЩ. Това беше немислимо между Втората световна война и допреди няколко месеца. Това е опасно за Западния свят, каза Паси.

По думите му премиерът Борисов е фокусиран върху глобалните проблеми, нещо, което липсва в Европейския съюз като цяло. България има напълно логична роля като говорител на ЕС пред Анкара. Плаша се когато България не иска да има голяма глобална роля. Пожелах на Борисов той да седне на масата на преговорите на Г-20. България трябва да има дългосрочна визия за развитие. Ако днес сме 60-та икономика в света, трябва да планираме след колко ще сме 50-та, 40-та и т.н., допълни Соломон Паси.

Решението да се закупят нови изтребители дава по-широк спектър от възможности. Ние трябва да се въоръжим с изтребители F-35, което е ТОП. Пътят до там обаче минава през F-16. По тази тема трябва да се подходи политически, това не е като да купиш минерална вода за заседанието на Европейския съвет в България, каза още Паси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден инцидент на жп линията в квартал Родина в Русе
Пореден инцидент на жп линията в квартал "Родина" в Русе
Тръмп и Путин водят преговори на закрити врата
Тръмп и Путин водят преговори на закрити врата