Столичният общински съвет отхвърли предложението за провеждане на местен референдум в ж.к. „Младост“. Въпросите, които гражданите поставяха бяха – „Подкрепяте ли да се приемат изменения в ОУП и подробните устройствени планове на „Младост 1, 1-А, 2, 3, 4”, които не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи и междублокови пространства“ и „Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешителни за строеж“.

Всички сме съгласни, че не трябва да се строи в зелени площи между блоковете и на детски площадки. С гражданите на „Младост“ имаме обща цел да не се стри там, но това трябва да стане по законов начин, каза преди това столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Има няколко начина за трайното решаване на проблема. Един от тях е промяна в законодателството. Внесохме предложения за промени миналата година, но времето на парламента не стигна“, посочи Фандъкова.

„Не искаме да се застрояват междублоковите пространства и детските градинки не само в „Младост“, а на територията на цяла София. На нас ни се налага да работим по отделни казуси в цяла София, разбира се в Младост някои от тях са много сериозни“, каза столичният кмет.

Фандъкова бе категорична, че промяна в общия устройствен план трябва и ще се случи. Проблем има и той трябва да бъде решаван, смятам, че има и общата политическа воля за това, допълни кметът на столицата.