Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че оставката на правосъдния министър има за цел да се продължава шумът около реформата на съдебната власт, за може конкретни политически сили да извлекат максимум дивиденти. Цацаров отрече твърденията, че е най-влиятелният човек в държавата и подчерта, че след конституционните промени са нужни промени в редица закони.

Обвинител номер едно коментира още, че реформата ще се е случила тогава, когато едно дело не продължава три години и правосъдието стане значително по-бързо. Според главният прокурор доминирането на политическата квота в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет би поставила прокуратурата в зависимост.

Сотир Цацаров, главен прокурор: "Доста елементарна е цялата интрига. От това как главния прокурор диктува на премиера, до това как един министър. Всъщност, нека задам още един въпрос. Защо трябваше да стане ясно, ако това е истина, че решенията се вземат по този начин едва след оставката?!? Как работихме през цялото време?!? Под диктата?!? Ако тези героични постъпки трябваше да бъдат извършени, защо не бяха казани във времето на цялата работа?!? Защо не бяха казани на заседание на Министерския съвет?!? Защо не бяха казани по-рано?!? Защо бяха казани сега, след оставката?!? Аз зная начина, по който са се провеждали диалози в мое и в присъствие на г-н Иванов. Зная начина и по който са се провеждали такива диалози и в присъствието на останалите двама колеги, прeдседателите на ВКС и ВАС в кабинета на министър-председателя по този повод. Не съм с впечатление, че някой му е диктувал решение."