Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура да провери дали партиите са получили партийните си субсидии за миналата година при спазване на закона. Причината - изнесен материал, в който се твърди, че партиите са получили неправомерно с 6 милиона лева повече субсидии. Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че законодателството е несъвършено, а омбудсманът Мая Манолова призова депутатите да попитат финансовия министър.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпорежда на Върховната административна прокуратура да изиска информация от Министерството на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата дали партиите са получили 38 вместо 32 милиона лева субсидии за 2018 г.

В медийни публикации се твърди, че партиите са получили с 6 519 540 лв. повече, като "цената" на един действително получен глас вместо определените с бюджета 11 лв. незаконосъобразно е увеличена на 13 лева и 23 стотинки.

Според омбудсмана и специалист по изборно законодателство Мая Манолова, Законът за политическите партии е нарушен.

Мая Манолова, омбудсман: Всъщност партиите са получавали субсидия и за гласове, подадени и за независими кандидати, за партии, които не са преминали еднопроцентовата бариера, а също така и за протестно гласуващите граждани в квадратчето "не подкрепям никого", което очевидно е нарушение на закона.

Според омбудсмана, изпълнителната власт и финансовият министър трябва да дадат обяснения пред депутатите.

Самият Владислав Горанов обясни, че преразепределянето на парите е заради несъвършенство в законодателството.

Владислав Горанов, министър на финансите: За да се получи точно 11 лв. на глас, със сега действащият закон няма как да се случи. Законът така е разписан, че определя общата сума на база на всички партии и коалиции, участвали в изборите, а впоследствие правоимащите да получават такава субсидия са само тези, които имат избрани народни представители.

Владислав Горанов смята, че законът трябва да бъде променен.

Владислав Горанов, министър на финансите: Така, че да е ясно, че не може да се преразпределят субсидии от действителни гласове на партии и коалиции.

По думите на финансовия министър, в хода на проверката на прокуратурата ще бъдат изяснени всички факти.