НОВИНИ

Сотир Цацаров определи като грешка подкрепата си за Лозан Панов

Главният прокурор Сотир Цацаров определи като грешка подкрепата си за Лозан Панов при избора за председател на Върховния касационен съд. Между двамата от доста време има сериозни противоречия и напрежение, което личи и на заседанията на Висшия съдебен съвет и в медийните им изяви. Тонът се изостри допълнително след настояването на Панов за проверка по т. нар "ЦУМ-гейт". Цацаров направи коментар по темата преди Общото събрание на прокурорите за избор на членове на Висшия съдебен съвет.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:27, 27.05.2017
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Срещу гласа си за бъдещия съдия номер едно - Цацаров каза, че не очаквал нищо, освен коректни институционални отношения. Обясни, че двамата се запознали в „Пирогов", след като Панов беше блъснат на пешеходна пътека. Посетил го по молба на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, за да го успокои, че става дума просто за инцидент.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Очаквах по-малко политиканстване, очаквах по-малко хленчене, очаквах много по-конкретни идеи за съдебната система, очаквах взаимна коректност. В никакъв случай не - в смисъла на глупостите, които бяха изречени, че държавата била на колене пред главния прокурор били подронени устоите на правовата държава. Като наизустиш това, което ти е написал някой друг, няма да станеш по-велик.

Главният прокурор каза, че е готов на коректна работа с председателя на ВКС, каквато позициите им изискват. И се съгласи с Панов в едно - че имат различна ценностна система.

Сотир Цацаров - главен прокурор: Не съм започнал тая война. Не съм тръгнал да обикалям телевизионните студиа. Не съм тръгнал да казвам, че ме е страх - къде ме е страх, тоест къде го е страх? - В Мерцедеса на НСО? Не става с такова говорене, не става с хленчене.

- А с агнешки глави ли става? Това в чия ценностна система е?

Сотир Цацаров - главен прокурор: И това е също отвратителна история. Не става. Това е ожесточаване, което измества целия дебат встрани. Дебатът се измества към някакви си агнешки главички. Глупости! Дали има кръг или няма е шести въпрос, но да присъединява Панов към това... Мисля, че като журналисти много добре се познавате, всеки случай не го правя аз. Освен всичко друго не обичам и агнешко.

ВСС е колективен орган - така Цацаров отговори на въпрос как си обяснява, че за разлика от него - Панов е проверяван от съвета по различни поводи. И посочи, че проверка за ЦУМ-гейт има в Инспектората.

Сотир Цацаров - главен прокурор: А, който има мнозинството? Ами тогава дайте да направим така че мнозинството да има не Лозан Панов, Георги Колев и Сотир Цацаров - а мнозинството да имат тези хора отзад.

Хората отзад - Общото събрание на прокурорите - днес изслушаха 12-те кандидати, сред които ще изберат 4-мата си представители в следващия Висш съдебен съвет. Цацаров отрече да има фаворити или вотът да зависи от йерархията в прокуратурата. Изслушването приключи за по-малко 4 часа, нямаше много въпроси. Кандидатите акцентираха върху теми като натовареността и правилата за кариерно израстване на магистратите, как да се отстоява независимостта и да се върне доверието в съдебната власт. Гласуването ще бъде след седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима души пострадаха при катастрофа в Шумен
Четирима души пострадаха при катастрофа в Шумен
10 години по-късно: Сделката за свободата - ексклузивно Сесилия Атиас пред БНТ
10 години по-късно: "Сделката за свободата" - ексклузивно Сесилия Атиас пред БНТ