НОВИНИ

Сотир Цацаров отрече да е отправял заплахи към Сашо Дончев

Набира скорост скандал, свързан със среща между главния прокурор Сотир Цацаров и изпълнителния директор на Овергаз Сашо Дончев. В официална позиция Цацаров отхвърли твърденията на Дончев, че на среща между двамата му е отправял заплахи и заяви, че бизнесменът е този, който се е опитал да повлияе върху прокурорска проверка. На пресконференция от "Да, България", които според Дончев също са били споменати на срещата от Цацаров, определиха като еднакво скандални версиите и на двете страни. Те посочиха, че такава среща е недопустима и поставиха въпроса - кой е посредникът.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:59, 20.04.2017
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Откъс от изказването на Сашо Дончев, направено пред бизнесфорум на 30 март и публикувано в Youtube преди седмица, се завъртя за първи път в публичното пространство вчера. В него той разказва за среща с главния прокурор.

Сашо Дончев - изпълнителен директор на Овергаз: "Какво е това, че аз подкрепям "Да, България", какво е това, че моята телевизия БиАйТи, в която моят приятел Сашо Диков го е превърнал в централен образ, и, разбира се, вестник "Сега" и Комарницки, и аз го гледам и питам вие какво искате да ми кажете?

- Казвам ви, че даже господин Филчев ми каза, че съм много мек в реакциите.

На записа Дончев казва, че няма нищо с посочената телевизия и партия, и подчертава, че е бил поканен на срещата по молба на Цацаров в чужд офис. От пресофиса на бизнесмена казаха днес за БНТ, че за момента той няма да коментира случая.

В писмена позиция главният прокурор определи като неверни и спекулативни твърденията от записа. Той потвърждава за проведена среща, но от думите на Цацаров излиза, че инициативата не е била негова. Главният прокурор казва, че е приел да се срещне с Дончев като представител на една от официално признатите работодателски организации в България. И това не бил първият им разговор. В съобщението пише още, че на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние по текуща проверка, свързана с доставка и продажба на природен газ. Такава намеса е била отказана, твърди Цацаров. Той заявява, че ще проявява нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона. И изразява убеденост, че целта на този скандал не е да спре работата на прокуратурата по проверки и разследвания в интерес на българските потребители на енергия.

;

От партия "Да, България" поискаха оставката на главния прокурор, анкетна комисия в парламента по случая и независимо разследване със съдействието на европейски прокурори.

Христо Иванов - председател на ПП "Движение Да, България": "Дори да вземем версията на г-н Цацаров, става дума за тотална липса на елементарна хигиена на отношенията между главния прокурор и бизнеса".

"Да, България" призовава главния прокурор да се оттегли, защото е конституционно и практически доказано, че когато става дума за неговите действия, няма кой да го провери.

Организаторите на събитието, от което е записът, заявиха, че експонирането на част от разговора като целенасочена атака срещу главния прокурор е изцяло манипулативно. От института допълват, че за да не се свързва името им със задкулисни игри, са изтрили от техния сайт всички видеа от срещата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко още ще продължи студът?
Колко още ще продължи студът?
60% от българските ученици се притесняват от слаби оценки
60% от българските ученици се притесняват от слаби оценки