НОВИНИ

Цацаров: Прокуратурата извършва проверка в Здравната каса

Прокуратурата извършва проверка в Националната здраваоосигурителна каса. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Проверяват се сигнали свързани със сключване на неизгодни договори. Сотир Цацаров беше в Бургас на съвещания с ръководството на МВР и министъра на туризма за мерките за сигурност през летния сезон.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
16:05, 22.05.2017 (обновена)
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че НЗОК е сключвала неизгодни договори и извършвала плащания без основания и уточни, че подробностите засега са следствена тайна и че става въпрос за превеждане на средства от бюджета на касата към болници без основание. Работи се и по сигнал от бивши ръководители в сферата на здравеопазването - бившият министър и бившия заместник - министър Ваньо Шарков.

Сотир Цацаров - главен прокурор: "Съвсем скоро мисля, че ще има и съответни резултати, които са свързани не толкова със Здравната каса, а дори и с начина по който самите лечебни заведения са формирали и исканията си към Здравната каса и доколко онова, което Здравната каса е покривала действително е стигало до пациентите."

На съвещанието, за мерките за сигурност през летния сезон е било заявено, че ще бъдат взети всички мерки, за да не се повтори скандалът за парко или наркомясто в Слънчев бряг от миналото лято, каза Цацаров, визирайки престрелката в Слънчев бряг, при която беше ранен Митьо Очите. Главният прокурор беше категоричен, че засилените проверки ще продължат и прокуратурата ще постави под натиск целия криминален контингент.

Сотир Цацаров - главен прокурор: "За първи път сядаме на една маса, включително и с министъра на туризма. Основната ни задача сега тук бе свързана с обезпечаването на охранителната част от сигурността на летния туристически сезон. Имам предвид необходимият брой полицаи, необходимите мерки за сигурност, които трябва да бъдат взети, обезпечаването на контролно-пропускателните пунктове към комплекса Слънчев бряг."

От своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че вече е изработена специална карта, която дава представа за криминогенната обстановка в страната.

Валентин Радев- министър на вътрешните работи: "Най-висок коефициент за засилен натиск и такава криминогенна обстановка е за жалост във вашия регион - Бургаска област. И не случайно правим това съвещание, освен че е приемственост, и поради тази причина. Продължават да работят групите с чужденците, пращат полицаи тука - от Чехия, от Румъния. Това, което се е случвало миналата и по-миналата година го продължаваме и засилваме присъствието с малко под 100 човека - полицаи, хора които както казват експертите - на терен. Ние сме решени на всичко, но да поддържаме ниски нива, криминогенната обстановка, и тази година да нямаме ексцесии както миналата година и всички, които идват да се чувстват спокойно".

Радев добави, че ще продължи да работи специален координационен център в Бургас, който ще ръководи действията на проверяващите екипи от НАП, Агенция по храните и органите на МВР. Ще бъдат командировани близо 1000 полицаи, които ще бдят за сигурността в най-големият ни морски курорт през този летен сезон. Министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че са въвели изискване към концесионерите да осигурят през нощта осветление на плажните ивици, за да помогнат в борбата с престъпността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасна шахта
Опасна шахта
​Стара Загора е най-добрият град за живеене в България
​Стара Загора е най-добрият град за живеене в България