НОВИНИ

Сотир Цацаров: Първи мерки срещу насилието над лекари ще има до ноември

До ноември ще бъдат въведени първите мерки за превенция на насилието срещу лекари в спешните центрове. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. МВР е поело ангажимент да издаде указания за действие при кризисни ситуации на лекарите. То ще е насочено както към охранителите на болниците, така и към служителите на МВР. От здравното министерство се ангажират да поставят паник-бутони и директна телефонна връзка във всеки един спешен център.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска БТА
15:45, 17.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Главният прокурор разговаря с вътрешния министър и с министъра на здравеопазването, както и с шефовете на най-големите болници в София, за мерките, които трябва да бъдат предприети след редицата нападения над лекари. Само от началото на тази година вече са регистрирани 52 такива случая, отчете здравният министър.

Статистиката на прокуратурата обаче посочва, че през 2014 г. са образувани пет дела, а са осъдени четирима души. През 2015 г. са образувани четири разследвания и само един е осъден. През миналата година за нападения над медицински лица има започнати само две дела.

Сред идеите, които са обсъждани на срещата, е възможността всички мобилни екипи да бъдат снабдени с паник бутон, чрез който да има директна връзка с охранителна фирма или полицията. Освен това ще бъдат определени и прокурори, чиито ресор ще бъдат болниците. Така те ще реагират максимално бързо при подаден сигнал, коментира още главният прокурор.

Тежката наказателна политика не е единственото средство за превенция, важна е охраната на болниците, каза още обвинител номер едно. Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че министерството не може да е изцяло отговорно за сигурността в лечебните заведения и затова започва обследване на всички спешни отделения в болниците. Очаква се конкретни мерки да бъдат взети най-късно до Нова година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националното военноморско учение „БРИЗ 2017“
Националното военноморско учение „БРИЗ 2017“
Втори ден на траур в Община Бяла заради смъртта на Алекс
Втори ден на траур в Община Бяла заради смъртта на Алекс