Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на Владислав Горанов. Поводът е информация, че министърът на финансите живее в апартамент от 180 квадратни метра в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен. Проверката е възложена на Комисията за противодействие на корупцията. Пред журналисти в парламента Горанов обясни, че апартаментът е на неговия кръстник. Прокуратурата е започнала и наказателно производство за оградата на границата ни с Турция.

© БНТ

Финансовият министър обясни, че е посочил в данъчната си декларация тази година, че живее във въпросния апартамент и не вижда конфликт на интереси.

Владислав Горанов - министър на финансите: Твърдо заявявам, че този конкретен имот няма нищо общо с фамилия Домусчиеви, техния бизнес и техните собствености. Ако някой търси политическа интрига това е начинът, нямам никакви притеснения за проверката и не смятам, че съм извършил нещо незаконно. Този апартамент ми е предоставен през 2012 година за ползване от близък мой роднина, кръстник на двете ми деца и на мен. Но ще спра до дотук, защото позволете ми и аз да запазя някакво лично пространство.

Горанов каза още, че никой не трябва да бъде защитен от подобна проверка на прокуратурата и ако му бъде поискана по-конкретна информация, ще я предостави. Пред БНТ бизнесменът Кирил Домусчиев определи като фалшива новина и клевета твърденията, че финансовият министър живее в негов апартамент.

Кирил Домусчиев: Владислав Горанов не е купувал апартамент от нас и не е наш наемател. Всички апартаменти, които сме построили отдавна са продадени и не са наша собственост, където и да било в страната. Навремето ние сме строили тези сгради. Но кой е наемател и кой е купил и препродал, нас това дълбоко не ни интересува.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не бил запознат къде живее финансовият министър. Коментира обаче, че всяка информация трябва да бъде проверена, за да се спрат спекулациите по темата.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Това показва, че няма човек, който може да бъде защитен и да не бъде проверяван при постъпване на съответни сигнали. Разговарям с колегите , но не ги питам личните моменти какво правят, с кого си лягат и къде живеят.

Бившият вицепремиер Валери Симеонов пък коментира, че няма притеснения за експертизата, която се прави за граничната ограда с Турция. Докладът на ДАНС показа, че стойността, която е платена за изграждането ѝ е по-висока, отколкото е по проект.

Валери Симеонов - депутат от Обединените патриоти: Областните управители са тези, които сключват договори. Интересът на прокуратурата трябва да се насочи там където има съмнения или доказателства за злоупотреби и разминаване в цените. Аз нямам информация за подобно разминаване. Даже констатирах, че на много места са извършени строителни дейности повече, отколкото са платени.
​Главният прокурор разпореди проверка за имот на Владислав Горанов

​Главният прокурор разпореди проверка за имот на Владислав Горанов

Главният прокурор разпореди проверка на Владислав Горанов по повод информация, че министърът на финансите живее в апартамент от 180 квадрата в луксозе...

От ляво посочиха, че са били прави, като са подали сигнала за нарушения при строежа на граничната ограда.

Корнелия Нинова- председател на БСП: Надяваме се да приключи с обвинителен акт и внасяне в съда и поемане на отговорност от политически лица, които са вземали тези решения.

Вицепремиерът Каракачанов заяви, че няма информация за нарушения.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Аз не познавам нито един от тези трима областни управители, които са извършили тези процедури, ако има нарушения, те да си носят отговорност.

Обществените поръчки за строежа на оградата са проведени от областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас.

Горанов и Домусчиев коментираха проверката на Цацаров за жилището на министъра

Горанов и Домусчиев коментираха проверката на Цацаров за жилището на министъра

Главният прокурор разпореди проверка на Владислав Горанов по повод информация, че министърът на финансите живее в апартамент 180 квадрата в луксозен ж...