Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка на топлофикационните дружества в Перник и Сливен, както и в топлоелектрическите централи "Бобов дол" и "Брикел". Ръководителят на държавното обвинение е поискал екоминистерството да направи проверка на място в рамките на месец.

Действията на главния прокурор идват след продължителни протести в Перник, провокирани от задушливата миризма, от която хората там се оплакват вече шест месеца.

След като жителите на Перник многократно алармираха институциите, сигнал е постъпил и от ДАНС - за застрашаване на екологичната сигурност на страната чрез изгаряне на отпадъци от топлофикационни дружества. Още вчера започнаха обещаните от министъра спешни проверки на индустриални обекти в града.

Вяра Церовска - кмет на Перник: "Снощи Областна дирекция на МВР първа е реагирала и жандармерия е влязла в ТЕЦ - Перник. Един по един трябва да се изключат всички възможни вероятни извършители на това деяние, тъй като наистина е много сериозно и миризмата е изключително тежка и се усеща навсякъде. Ще видим какви са резултатите от първата голяма проверка, извършена в ТЕЦ-а".

През последните седмици институциите проверяват не само ТЕЦ "Република", но и всички фирми, чиято дейност би могла да бъде източник на миризмата, изкарала хората на протести. Освен в Перник, тази нощ са проверявани и обекти в Кюстендил.