НОВИНИ

Сотир Цацаров: САЩ искат задържането на още четирима български граждани

Вашингтон е поискал задържането на още четирима български граждани - двама мъже и две жени във връзка със случая с Желяз Андреев, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Поисканите арести са свързани с обвиненията, повдигнати на Андреев за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
16:00, 12.04.2018
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Прокуратурата няма да поиска от съда постоянен арест за четиримата, допълни Цацаров и уточни, че обвинението е поискало консултации дали задържането им е неотложно. Главният прокурор обясни още, че държавното обвинение не е имало право да откаже 72-часовото задържане на Андреев, както и да не поиска от съда постоянен арест. Андреев беше пуснат на свобода срещу подписка.


Сотир Цацаров, главен прокурор: От една страна ние сме длъжни да изпълним законовите си задължения. От друга страна, ние търсим механизъм, с който ситуацията да бъде, ако мога да се изразя прецизирана, не отложена, но прецизирана до такава степен, че да не се стигне до необосновани и репресивни мерки спрямо българския гражданин.

А тази вечер близки и приятели на Желяз Андреев организират протест пред Съдебните палати в София и Добрич с искане той да не бъде екстрадиран в Съединените щати. Според организаторите на протеста, освобождаването на Желяз от ареста е една малка победа, но крайният изход от ситуацията е в ръцете на българските институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авиошоу край Граф Игнатиево и посещения в Музея на авиацията в Крумово
Авиошоу край Граф Игнатиево и посещения в Музея на авиацията в Крумово
Омбудсманът Мая Манолова се срещна с Желяз Андреев
Омбудсманът Мая Манолова се срещна с Желяз Андреев