Смяна на курса в управлението на Дания. Социалдемократите печелят проведените вчера парламентарните избори. Резултатите от гласуването показват явно отдръпване на избирателите от управлявалите досега десни партии.

Блокът на левите партии печели мнозинство от 96 места в 179 - местния парламент. Най-вероятният следващ премиер на страната ще е Мете Фредериксен, лидер на социалдемократите. На 41 години, тя е на път да стане най-младият министър-председател в историята на Дания. Привържениците ѝ ликуваха, а тя обяви победата за историческа.

Мете Фредериксен, лидер на Социалдемократическата партия: Вие избрахте Дания да има ново правителство. Изборите бяха основно за социалните придобивки и датчаните казаха недвусмислено: тази вечер ние поставяме социалното добруване на първо място.
© БГНЕС

След годините на мерки за икономии и орязването на обществените разходи, сега вотът е за промяна. Така Дания стана третата северна страна, където левицата идва на власт през последната година, след Швеция и Финландия. Северният модел беше пословичен пример за социална държава, но за да я поддържат, гражданите ѝ плащат едни от най-високите данъци в света. Според анализатори, те се безпокоят, че по-нататъшните мерки за икономии ще подкопаят универсалната здравна, образователна и социална система, които отдавна приемат за даденост. Социалдемократите заеха и по-твърди позиции в имиграционната политика.

Очаква се Мете Фредериксен да сформира еднопартийно правителство. В Европа се очаква и нейното решение дали ще подкрепи Магрете Вестегер - комисарят по защита на конкуренцията в битката ѝ за поста председател на Европейската комисия.