НОВИНИ

Социалистите и Подемос няма да подкрепят Рахой

Две партии вече отказаха да влязат в коалиция с консерваторите от Народната партия, която спечели вчерашните парламентарни избори в Испания

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:53, 27.06.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
социалистите подемос подкрепят рахой

Испания гласува за втори път за парламент за последните шест месеца, за да излезе от политическата криза. Първа отново е Народната партия на Мариано Рахой.

Мариано Рахой, премиер на Испания: "Искаме правото да управляваме, защото спечелихме изборите, но точно сега нашата цел е да бъдем полезни на цялото население, на тези които гласуваха за нас и на тези, които не гласуваха".

Консерваторите спечелиха 137 места, с 14 повече в сравнение с изборите през декември. Те обаче отново не са им достатъчни, за да управляват самостоятелно.

Мигел Мурадо, политически анализатор: "Принципно сме там, където бяхме. Никоя партия няма абсолютно мнозинство, а формирането на коалиция ще бъде трудно. Има обаче нещо ново и то е, че Народната партия увеличи броя на депутатите си с повече от очакваното".

Рахой вече обяви, че дава приоритет на преговорите със социалистите. Засега те отказват подкрепа. За партиите, които разбиха двуполюсния модел на управление след Франко също не е сигурно, че ще влязат в правителството. Подемос отказаха, а Сиудаданос изразиха разочарование от изборите.

Пабло Иглесиас, лидер на партията ПОДЕМОС: "Резултатите не са задоволителни за нас. Имахме други очаквания".

Все пак Мариано Рахой се надява да състави кабинет до месец.

Ръстът на безработицата в Испания е един от най-високите в Европа 20.9 процента. Все пак миналата година испанската икономика успя да създаде 525 000 работни места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Статуи оживяха в Русе
Статуи оживяха в Русе
Израел и Турция възстановяват дипломатическите си отношения
Израел и Турция възстановяват дипломатическите си отношения