НОВИНИ

Социализъм по китайски

Социализъм по китайски. Формулата ще продължи да е водеща за развитието на страната в бъдеще. Такъв беше акцентът в речта на китайския президент по случай 40 години от реформите, които превръщат Китай във втората икономика в света.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:33, 18.12.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Пекин преди... и сега. Паралел, който китайците обичат да правят, когато говорят за реформата на Дън Сяопин, започнала преди 40 години. Промяна, която отваря страната към света и либерализира частния сектор.

Китай ще продължи с реформите . Паралелно с държавната икономика ще се развива и частният сектор. Страната никога няма да се стреми към глобална хегемония и няма да допусне да бъде отделена земя от територията ѝ, обяви китайският президент.

Си Дзинпин, президент на Китай: Китай има 5000-годишна история, цивилизация и население над 1 милиард и 300 хиляди. Никой не е в позицията да диктува на китайския народ какво трябва или не трябва да прави.
;

Конкретни икономически мерки не бяха споменати в речта. Но беше подчертано: промени в политическия строй на Китай няма да има.

Си Дзинпин, президент на Китай: Китай ще следва политиката "една страна с два строя". Хонконг и Макао ще бъдат управлявани от жителите им автономно, ще спазват Конституцията и законите на двата специални района.

Китай ще продължи да укрепва въоръжените си сили за отбранителни цели. Но никога няма да бъде заплаха да сигурността на друга държава, увери Си Дзинпин.

Актуалните цели остават същите: до 2021-ва реформите трябва да превърнат китайско общество в заможно. А до 2049-та година държавата трябва да бъде напълно развита.

На церемонията в Пекин бяха посочени и 100 души, помогнали за развитието на Китай през последните 40 години. Сред тях са основателят на компанията Алибаба, председателят на Китайската баскетболна асоциация, основателят на Световния икономически форум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест за независимост на медиите и съдилищата в Унгария
Протест за независимост на медиите и съдилищата в Унгария
Нов вид измами с ренти за земи в Русенско
Нов вид измами с ренти за земи в Русенско