Кухня за бедни към благоевградския храм „Св. Николай Летни" помага на бедни и нуждаещи се. Тя ще осигурява топла храна на хората през цялата година.

Благоевград

Седем са вече доброволческите екипи, които помагат безвъзмездно в кухнята за бедни в Благоевград , за да се приготви и раздаде храната на нуждаещите се хора.

Ангелина Попова е била доброволец в Испания. Заедно с Анета Диманачка и Кристиян Ковачев са дошли в неделния ден от Симитли, за да сготвят топлия обяд.

Кристиян Ковачев, докторант по история към Югозападния университет: Тук ние не даваме просто пример как може да раздадем храна на бедните малко топлина на замръзващите вън от снега, а даваме пример как може да дадем човещина. А човещината е да видиш усмивката на лицата на тези, които идват.
Ангелина Попова: Да нахраниш един гладен, да го нахраниш от сърце, не да го унижиш и да му се подиграваш.
Анета Диманачка: По професия съм счетоводител, но това ми дава удовлетворение, винаги съм искала да давам такава помощ.

С топъл чай посрещат бедните и самотни хора в кухнята, дошли да получат топъл обяд. През зимата приготвените от доброволците порции стигат до 150. Преди да бъдат раздадени, отец Николай освещава храната, за могат нуждаещите се да почувстват и духовната подкрепа.

Стоянка Георгиева: Това един обяд е много нещо за България. Синът ми е със 170 лв. пенсия, телкова. Съпругът ми и той с такава.

Сред дарителите на кухнята е и благоевградско заведение, което веднъж седмично също приготвя храна за хората, които имат нужда от топъл обяд.