НОВИНИ

Социална работилница помага на деца-аутисти

В помощ на децата с проблеми в развитието и с цел тяхното социализиране в обществото функционира „Работилничка за чудеса“. Чрез нея се работи за осъществяване на идеята за социалното предприятие - „Творилница“. То ще дава възможност за реализация в пазара на труда на хората с проблеми в развитието.

bnt avatar logo
от Ангелина Грозева
08:45, 03.09.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Според родители на младежи с проблеми в развитието един от успешните модели за интеграцията им е работа в обща среда с техни приятели. Точно като Йоана и Тео: Тео е приятел на аутист и всяка година пристига от Испания, за да сподели времето си със своята приятелка.

Тео Тодоров: Йоанка е моя приятелка. Скачахме в басейна с нея.

Работата е част от дейността на фондация „Тридесет и седем“ и гражданско движение „Помощ на лица с проблеми в развитието“. Тук майката на Йоана работи със своето дете в смесена среда - с още родители и деца с проблеми в развитието и с деца в норма. Дейността е на доброволни начала в създадената от нея „Работилничка за чудеса“. Вече 6 години.

Йовка Христова, фондация „Тридесет и седем“: Започнах едни курсове за терапевти, учители, родители, които искат да могат да помагат на децата, с които работят, или на своите, така че да им представя максимално всички техники, които знам и мога.

Милена също е майка на аутист. Нейният син Иво е завършил семестриално висшето си образование с отлични оценки. Но е трудно да намери работа. Според Милена обществото не приема различните и затова родителите им търсят начин да осигурят подходяща среда за тях. Така се ражда идеята за „Творилница“.

Милена Кънчева, координатор на гражданско движение „Помощ на лица с проблеми в развитието“: Мисълта за това какво ще правят тези деца, когато вече пораснат, и когато не могат да ходят на училище и какво ще стане с тях, особено като нас - родителите няма да ни има е нещо, което не дава мира на всички родители, които се борят за едно по-добро качество на живот на техните деца с увреждане, за това си мислим, че идеята за едно социално предприятие като „Творилница“ може да е една алтернативна форма за решаване съдбата на тези деца.

Мечтата на Йовка и Милена е един ден „Творилница“ да се превърне в работещото социално предприятие. И докато това стане - с книжки и дейности в „Работилничка за чудеса“ в смесена среда, хората с различно развитие ще развиват умения, които да им помогнат да се реализират на пазара на труда.

Милена Кънчева, координатор на гражданско движение „Помощ на лица с проблеми в развитието“: Нещата, за които мечтаем, това е трудово посредничество, т.е ние да намираме желаещи от бизнеса да работят с нашите младежи, като за целта ние трябва да сме намерили, че този младеж има потенциал и възможността да го прави, да бъде обучен в симулирана работна среда и да му окажем една от двете услуги - или подкрепена трудова заетост или подкрепа за трудова заетост.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановява се движението по бул. „Прага“ в София
Възстановява се движението по бул. „Прага“ в София
Поклонничеството се развива в България
Поклонничеството се развива в България