НОВИНИ

Социалната комисия в НС одобри на първо четене новия Закон за хора с увреждания

Законопроектите за хората с увреждания и личната помощ бяха приети от Социалната комисия в парламента. Въпреки критиките от народни представители, неправителствени организации, синдикати и работодатели, текстовете получиха подкрепа от всички парламентарни групи. Като ресорен вицепремиер Валери Симеонов ще е председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
17:16, 24.10.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Законът за личната помощ урежда използването на лични асистенти за хората с увреждания, предвижда по-висока финансова подкрепа и въвеждане на индивидуална оценка на потребностите.

Светлана Ангелова - ПГ на ГЕРБ: Смятам, че сме стъпили с този проект на закон за хората с увреждания на правилната писта за дългосрочно решаване на проблемите на хората с увреждания.
Георги Гьоков - ПГ на "БСП за България": Силно се надявам този нов закон да стане основа за преодоляване на по-голяма част от препятствията и да даде реална възможност на хората с увреждания да бъдат интегрирани в съвременното българско общество.
Калин Поповски - ПГ на "Обединени патриоти": След като се разбра, че в бюджет 2019 има 150 милиона, предвидени за тези общо три законопроекта, би трябвало да намалее общественото напрежение. Наистина се мисли за тези хора.
Хасан Адемов - ПГ на ДПС: Надявам се, че ръководени от принципа нищо за хората с увреждания, без хората с увреждания, ще стигнем до правилните решения, които както казаха и другите колеги, няма да решат всички проблеми, но са стъпка в правилна посока.

Към текстовете на двата законопректа не липсваха критики и от управляващите, и от опозицията. Омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки също имат забележки и очакват промени в наредбата за телковете.

Весела Одажиева: Искрено се надяваме, че паралелно с приемането на тези 2 закона ще се извършат и всички необходими стъпки законите да работят ефективно.

Между двете четения ще има промени на предложените законопроекти, коментира министър Бисер Петков.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Със сигурност ще има предложения от народни представители. Със сигурност има нужда от по-добро стиковане между двата законопроекта.

Очаква се в петък двата законопроекта да влязат за първо гласуване в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортният зам.-министър Ангел Попов няма да бъде отстранен от длъжност
Транспортният зам.-министър Ангел Попов няма да бъде отстранен от длъжност
Случаят Хашоги: САЩ и Великобритания отменят визи на заподозрените
Случаят "Хашоги": САЩ и Великобритания отменят визи на заподозрените