НОВИНИ

Социалните мрежи обединяват сили срещу пропагандата на тероризъм в интернет

"Фейсбук", "Майкрософт", "Туитър" и "Ютюб" обединяват сили в борбата срещу пропагандата на тероризъм в интернет. Технологичните гиганти обявиха, че създават обща база данни с "дигитални пръстови отпечатъци", в която ще обменят материали на свои потребители, определени като потенциално опасни и подбуждащи към насилие.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:59, 06.12.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Социалните мрежи се доказаха като най-евтиния, лесен и ефективен начин както за комуникация между членовете на терористичните групировки, така и за пропаганда на идеи и вербуване на нови последователи. В опит да пресекат разпространяването на радикални идеи, технологичните гиганти ще създадат обща база данни на т.нар. "дигитални пръстови отпечатъци". Става дума за снимки или видео материали, пропагандиращи тероризъм.

Екипите на "Фейсбук", "Туитър", "Ютюб" и "Майкрософт" обясняват, че по този начин ще могат по-лесно да разпознават потенциално опасно съдържание на своите платформи. Общата база данни обаче няма да наруши правата на потребителите. Всяка от четирите компании си запазва и правото сама да прецени дали определено съдържание е в разрез с нейната политика или то да бъде изтрито.

Редица правителства многократно са отправяли предупреждение към социалните мрежи, че ще ги санкционират, ако не затегнат контрола над своето съдържание, а преди месец германският правосъден министър заяви, че пропагандните материали не биват изтривани достатъчно бързо.

През юни тази година пък бащата на една от 130-те жертви от атентатите в Париж заведе дело срещу "Фейсбук", "Туитър" и "Гугъл", които според него съзнателно са позволили на терористите от "Ислямска държава" да разпространяват пропагандните си материали, да набират средства и да вербуват нови членове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АБВ няма да подкрепят кабинет в рамките на този парламент
АБВ няма да подкрепят кабинет в рамките на този парламент
Бионсе  с девет номинации за наградите Грами
Бионсе с девет номинации за наградите "Грами"