НОВИНИ

Социалните партньори разглеждат Бюджет 2019

Синдикатите, работодателските организации и представители на правителството обсъждат в Министерския съвет бюджета за 2019 година. Вижте повече в прякото включване на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:10, 26.10.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Продължава заседанието на тристранния съвет - три са точките в дневния ред - Бюджет 2019, бюджет на НЗОК и този на държавното обществено осигуряване

Първи думата взе министърът на финансите Владислав Горанов, който представи основните приоритети на правителството за следващата година. А именно повишаване на доходите с 10% в публичния сектор включително и в правосъдната система. Увеличаване на учителските заплати с 20% до 1860 лева на средната учителска заплатата през 2021. Отбраната, както и социалната сфера са приоритетни сектори, също така и образованието.

Горанов обърна специално внимание на очакваните повече приходи през следващата година от влизането на тол системата за пътища, бъдещите приходи от концесионера на Летище София и увеличаване на приходите в енергийната система.

Здравният министър Кирил Ананиев представи своя бюджет за здравната каса. Към момента планираните разходи са над 5 милиарда лева, което е близо 5% от БВП. Поставените цели са подобряване на диагностиката, на спешната помощ и подобряване на качеството на медицинските услуги.

Министър Ананиев каза, че за следващата година правителството ще се стреми не само системата да стане по-ефективна, но и всичките медицински заведения равнопоставен достъп държавно финансиране.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков представи параметрите на бюджета на общественото осигуряване. От 1 януари догодина минималната работна заплата ще достигне 560 лева. От 1 юли се очаква увеличение на максималната пенсия до 1200 лева , което означава увеличаване на максималния осигурителен доход.

Спорните теми, които се очакват днес, са данъчната тежест, осигуряване и повишаването на доходите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодателите се обявиха срещу държавния бюджет за 2019г.
Работодателите се обявиха срещу държавния бюджет за 2019г.
Спазването на закона за строителство спаси Закинтос от големи щети след труса
Спазването на закона за строителство спаси Закинтос от големи щети след труса