В кулоарите на парламента социалният министър Бисер Петков увери още веднъж всички бъдещи пенсионери, че никой от тях няма да бъде ощетен от новата формула за изчисление на пенсиите влязла в сила от 1 януари 2019 г. По думите му, вече са ясни параметрите на промените в кодекса за социално осигуряване, които ще бъдат внесени в парламента.

Предвижда се приемане на преходна разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, която да даде възможност в следващите 4 години до началото на 2023 г. пенсиониращите се да избират формулата, по която ще им се изчисляват пенсиите. По тази действала до края на 2018 г. с избор на трите най-добри по отношение на доходите години преди 1997 г. или новата, в която тежест има осигурителният принос от 2000 година насам.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Същевременно ще се даде възможност на лицата, които са подали заявление и на които е отпусната пенсия по новия ред в 6-месечен срок от приемането на тази поправка да могат да поискат пенсията им да бъде изчислена по стария ред.

Социалният министър очаква поправката, която ще внесе правителството в парламента да бъде приета от депутатите и уточни, че промените няма да имат отношение към вече отпуснатите до края на 2018 година пенсии.