НОВИНИ

Търсят нова формула на социалния диалог

Социалният министър Бисер Петков прие днес родители на деца с увреждания, за да чуе техните предложения за законодателни промени. Срещата е в резултат на националния протест от 17 май. Министърът е обещал нов модел за оценка на помощите, в зависимост от реалните потребности на децата и на хората с увреждания. Освен това ще бъде преосмислен моделът за преговори с т.нар. национално представителни организации на хора с увреждания.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:33, 29.05.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

След толкова ялови преговори и протести, за първи път майките излязоха с усещането, че са разбрани. И за това, че ТЕЛК-ът произвежда неспособни хора, и за това че трябва да се оценява не работоспособност, а потребности с индивидуална оценка. Казват че са се разбрали за работят заедно по Закона за личната помощ и уврежданията. Както и за това, че ще се чува и тяхната дума, а не само тази на национално представителните организации, които получават субсидии от бюджета.

Вера Иванова: Национално представените ще ми преразгледат представителността. Като някой им плаща един вид заплата, заплата от джоба на данъкоплатеца, как не можем да очакваме те да са тук, те да са на протеста и да искат достоен живот за хората?"

Затова ще се търси нова формула в съгласуването на социалните политики, които да не се блокират от конфликта между тези, които искат повече пари и тези, които искат радикална промяна. Според протестиращите, за първи път това ръководство на министерството осъзнава как фалшивите политики за хора с увреждания източват бюджета. Примерът е с безсмислени интеграционни добавки, които се раздават на калпак.

Капка Панайотова - център "Независим живот": "За мен конкретно 97 стотинки, с които трябва да се интегрирам, но същевременно 108 млн лева от държавния бюджет отиват за въпросната добавка. Едни 108 милиона изливани в мивката, общо взето".
Минчо Коралски - председател на Агенцията за хората с увреждания: "Разбирането е, че политиката на калпак и липсата на координация между отделните институции струва твърде много на държавата с максимално малко полза за хората с увреждания".

До месец и двете страни трябва да подготвят конкретни стъпки към промяна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп изрази благодарност към падналите в бой американци
Доналд Тръмп изрази благодарност към падналите в бой американци
ДРУГИТЕ новини: На върха
ДРУГИТЕ новини: На върха