НОВИНИ

Социално предприятие за биокозметика в подкрепа на младежи в неравностойно полож

Социално предприятие за биокозметика в Пловдив ще обучава младежи в неравностойно положение. Току-що напусналите домовете за деца без родителски грижи могат да намерят своето първо работно място. Инициатори на благородната кауза са сдружение "Надежда за нас" с подкрепата на швейцарската организация ФИЦЕ.

bnt avatar logo
от Златка Далчева
19:25, 18.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Идеята на организаторите е да дадат шанс на младежи, навършили 18 години, които напускат социалната институция и търсят пътища за развитие.

Антония Славова - организатор на социалното предприятие
"Когато си бил в едно защитено пространство и отиваш с едно не толкова защитено да се справяш с реалния живот, има нужда човек някои умения да натрупа, за да навлезне леко и спокойно в това ново пространство."

Освен на теория младежите ще се запознаят и на практика с процеса на работа. Някои от тях вече са придобили опит в работилница за правене на сапуни.

Гергана Атанасова
"Научиха ме да правя сапуни и на много други неща в живота - да съм дисциплинирана, отговорна, давам всичко от себе си."

В предприятието се произвеждат 15 продукта със сертификат, които могат да се продават както в България, така и в Европа. Сред тях са кремове за лице, шампоани и сапуни, направени от натурални масла и вещества, които щадят и кожата, и природата.

Антония Славова - организатор на социалното предприятие
"Обикновените продукти са силно химични и всъщност изхвърляме доста отрови в околната среда всеки ден, а така ние макар и с малко ще помогнем на околната среда да бъде по-чиста."

Обучението в социалното предприятие ще продължи един месец. А тези, които желаят, могат да останат на работа в него след края на обучението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коне предизвикаха тежка катастрофа край Ботевград
Коне предизвикаха тежка катастрофа край Ботевград
Влак удари мъж край гара Искър, пътниците блокирани повече от 4 часа
Влак удари мъж край гара Искър, пътниците блокирани повече от 4 часа