НОВИНИ

Крият ли хората за кого са гласували?

При социологическо допитване някои от хората се страхуват да кажат как реално са гласували или умишлено крият вота си. Така социолозите обясняват разминаването в резултатите, които се получиха както на първия, така и на втория тур между данните от екзитпола и реалното преброяване. Като тревожно явление отчитат и факта, че немалка част от гласувалите отказват да участват в социлогическата анкета.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:47, 05.11.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Разминаване между екзитпола и реалното преброяване на гласовете се получи на балотажа в София. Екзитполът показа значителна разлика между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, която реално се оказа по-малка.

Екзитполът е социологическо допитване, което се прави веднага след като хората пуснат гласа си излязат от избирателната секция.

Скрит вот - така социолозите обясняват участиоето в анкетата, когато по една или друга причина избирателят не споделя как действително е гласувал.

Първан Симеонов - Галъп интернешънъл: Може да е скрит, защото някои десни са си казали "гласувам за Манолова без да го обявя после в екзитпола", но по-вероятно ми се струва това да е бил скрит вот от стеснения страх, несигурност. По-непрестижно е било да се каже, че се е гласувало за опозиционния кандидат.

Методологията, по която се прави проучването, е една съща и обикновено дава точни резултати, но защо понякога се пропуква.

Геновева Петрова - Алфа рисърч: Това не е резултата от методологията, това не е резултат и от начина, по който е организирано проучването. Единствената причина, която може да повлияе, е опит за влияние върху самият вот на избирателите.

На първия тур в Пловдив екзитполът показва, че втори резултат има Дани Каназирева, а реалното преброяване отчете, че е Славчо Атанасов. Социолозите установиха, че е имало организирана група от хора, които умишлено са давали неверни данни в анкетата.

Димитър Ганев - Тренд: Пускане на хора без да имат право да гласуват в тази секция, да симулират гласуване, да влизат в секцията, да излизат без да се гласували, те нямат право да гласуват в тази секция и съответно. И когато излезе дадения човек, те анкетират всеки трети излязъл и гласувал, само че ние когато не знаем, че той не е гласувал, ние нямаме контрол над това.

Хората трябва да са сигурни, уверяват социолозите, че участието им в такива анкети е абсолютно анонимно. При допитването не се събират лични данни, попълва се анкетна карта, която се пуска в непрозрачна кутия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваня Григорова: Купуването на вот се премества от Южна в Северна България
Ваня Григорова: Купуването на вот се премества от Южна в Северна България
​Златното съкровище от Велики Преслав - по-ценно, отколкото се предполагаше
​Златното съкровище от Велики Преслав - по-ценно, отколкото се предполагаше