НОВИНИ

Совалка с руски и американски космонавти излетя към МКС

Совалка с руски и американски космонавти на борда излетя тази сутрин към Международната космическа станция от космодрума „Байконур“ в Казахстан. Това е първото изпращане само на двама души екипаж от десетилетие насам.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
11:19, 20.04.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света
совалка руски американски космонавти излетя мкс

Летателният апарат „Союз“ MS-04 потегли за МКС с руския ветеран астронавт Фьодор Юрчикин и американеца Джак Фишър в точно 7:13.

Обикновено екипите до станцията се състоят от трима души, но миналата година руската космическа агенция „Роскосмос“ обяви, че по това време на годината ще бъдат изпратени само двама, за да се съкратят разходите преди монтирането на нов модул, който да разшири руската част на МКС в края на 2017 г. или началото на 2018 г.

Последният полет на двама души до станцията беше на руснака Юрий Маленченко и американеца Едуард Лу през април 2003 г.

Екипът на Юрчикин и Фишър ще прекара в открития космос пет месеца. Очаква се те да стигнат до МКС след шестчасов полет, където ще се присъединят към своите колети Пеги Уилсън и Шейн Кимброу от НАСА и французина Тома Песке.

За 43-годишният Фишър това е първи полет извън Земята, докато 58-годишният Юрчикин вече има 537 дни в околоземна орбита в рамките на четири мисии до МКС. Рекорда за най-дълъг престой извън Земята държи руснакът Генадий Падалка, който е прекарал общо 879 дни в Космоса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
135 досиета ще бъдат разглеждани по време на българското председателство
135 досиета ще бъдат разглеждани по време на българското председателство
Сотир Цацаров: Няма оказан натиск върху Сашо Дончев
Сотир Цацаров: Няма оказан натиск върху Сашо Дончев